Hej! Fortfarande gift men planerar för skilsmässa. Vi delar en villa 50/50. Lån på 2,5 miljoner ( huset köptes för 635000) därefter flera renoveringar genom åren vi bott här. Senaste värderingen låg på 3,5 miljoner men skulle tro att vi kanske kan få 4 miljoner vid en ev försäljning. Vilka kostnader skulle det innebär för mig att bo kvar i huset efter skilsmässan och köpa ut min man?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation där äktenskapsbalken (ÄktB) är tillämplig.
Bodelning vid skilsmässa
När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (se 9:1 ÄktB). En bodelning innebär att makarna ska lägga samman sitt giftorättsgods och sedan dela lika på värdet av det. Innan värdet av all egendom läggs samman så ska värdet av de skulder som makarna har först dras av (se 11:2-3 ÄktB). Egendomen ska sedan fördelas mellan makarna genom en så kallad lottläggning (se 11:7 ÄktB). Då ska makarna bestämma vem som ska behålla vilken egendom. Utgångspunkten är ju som sagt att makarna ska erhålla egendom som har ett lika högt värde, när något tar över huset blir det oftast svårt då huset ofta har ett större värde än det denna maken har rätt till. Den maken som övertar huset ska då kompensera den andra maken genom en skifteslikvid (se 11:9-10 ÄktB). Det kan ske genom att den andra maken får mer av det övriga giftorättsgodset eller alternativt kompenseras med pengar. Vid en bodelning måste en skriftlig handling upprättas och båda makarna ska underteckna denna (se 9:5 ÄktB).
Skifteslikvid vid övertagande av bostad
Det går inte exakt att säga hur mycket du ska betala din make efter bodelningen om du övertar huset, eftersom att det beror på era andra tillgångar och skulder. Vid beräkning av giftorättsgodset värde används marknadsvärdet. Huset ska alltså tas upp till marknadsvärdet och sedan görs avdrag för lånet som finns kvar. Ett avdrag för den latenta skatteskulden bör även göras för att den som erhåller bostaden vid bodelning förr eller senare kommer betala kapitalvinstskatt vid en försäljning av fastigheten. Den latenta skatten är ca 22 % av kapitalvinsten på fastigheten. Kapitalvinsten är försäljningspriset minskat med anskaffningsutgiften, förbättringsutgifter samt kostnader för att försäljningen (se 44:13-14 inkomstskattelagen). Förbättringsutgifter är alltså det ni har betalat för renoveringar genom åren som gjort att fastighetens värde ökat. Då jag inte vet era kostnader kan jag inte räkna ut detta. Efter avdragen kommer summan delas lika mellan er och det är det beloppet som din make har rätt att erhålla i bodelning och som du kanske kommer behöva kompensera honom med genom en skifteslikvid.
Sammanfattning och rådgivning
Det går inte att ge något definitivt svar på hur mycket du skulle behöva betala din man för att bo kvar i bostaden vid en bodelning. Det beror som sagt på vilka tillgångar och skulder ni har i övrigt. I huvudsak kommer skifteslikviden för huset bli hälften av marknadsvärdet efter avdrag för lån och latent skatteskuld.
För att få hjälp med att beräkna och genomföra bodelningen skulle jag därför råda er att kontakta en jurist. Juristerna på Familjens Jurist har stor erfarenhet av bodelningar samt familjejuridik och kan hjälpa er att se till att allting går rätt till. Ni kan läsa mer om bodelning hos Familjens Jurist. Där kan ni boka ett personligt möte eller skriva bodelningsavtal online samt via telefon till ett fast pris.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.