Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Betänketid vid gemensam ansökan om äktenskapsskillnad

Hur lång tid tar det om jag och min man gemensamt ansöker om skilsmässa och vi har en dotter som fyller 18 år i april 2022?

Rådgivarens svar

2021-07-16

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag går först igenom vad som gäller rörande betänketid generellt och kommenterar sedan din situation.

Jag förstår din fråga som att du undrar om ni måste iaktta betänketid vid gemensam ansökan om skilsmässa. 

Betänketid vid äktenskapsskillnad

Regler om äktenskapet finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Regler som rör skilsmässa, även kallat äktenskapsskillnad, finns i 5 kap ÄktB.

Betänketid vid äktenskapsskillnad krävs enligt 5 kap 1-2 §§ ÄktB vid tre situationer:

- makarna ansöker gemensamt om äktenskapsskillnad förenad med betänketid

- någon av makarna varaktigt bor tillsammans med och har vårdnaden om ett eget barn under 16 år

- en make ansöker ensam om äktenskapsskillnad


Det finns flera undantag till dessa situationer. Exempelvis behöver en make som vill skiljas inte iaktta betänketid om makarna levt åtskilda i 2 år enligt 5 kap 4 § ÄktB. Den som är utsatt för ett tvångsgifte behöver inte heller iaktta betänketid enligt 5 kap 5 § ÄktB.

Betänketidens längd

Enligt 5 kap 3 § ÄktB inleds betänketiden då makarna gemensamt ansöker om äktenskapsskillnad eller då den ena makens ansökan om äktenskapsskillnad delges den andra maken. Betänketiden är minst sex månader och max ett år, har en ny begäran om äktenskapsskillnad inte givits in efter sex månader men inom ett år faller frågan om äktenskapsskillnad automatiskt.

Din situation

Av din fråga framgår att ni vill ansöka om skilsmässa gemensamt och att barnet i sammanhanget är över 16 år. Ni har därmed rätt till äktenskapsskillnad utan betänketid om ni inte begär betänketid.

Om du vill ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du exempelvis boka en telefontid hos Familjens jurist.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.