Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Bodelning med hjälp av bodelningsförrättare

Hej! Jag och min fru ska skiljas och är inte överens om vår bodelning. Vi är eniga om att jag ska köpa ut henne ur huset tillsammans med vissa möbler, men inte hur mycket jag ska betala till henne.
Min fru vill gå till en jurist för att få hjälp med ett bodelningsavtal, men jag vill hellre gå till en bodelningsförrättare. Vad är skillnaden och vilket alternativ är att föredra om vi vill komma undan så billigt som möjligt utan att behöva bli mer osams än vad vi redan är?

Rådgivarens svar

2020-08-20

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!


Bodelning mellan makar

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, enligt 9 kap. 1 § äktenskapsbalken. I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods, vilket är alla tillgångar de båda makarna har – så länge det inte är enskild egendom. Egendom kan bli enskild genom t ex äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente. Finns ingen enskild egendom ingår alltså i princip allt i bodelningen.

Bodelningsavtal

Bodelningen fastställs genom ett bodelningsavtal. Avtalet reglerar vem som får vad i bodelningen och om någon ska kompensera den andra med en summa pengar (bodelningslikvid). Om t ex ena maken ska ta över huset (och lånen) kan den andra maken behöva kompenseras för detta. Ett bodelningsavtal kan även innehålla andra villkor, t ex att vissa lån ska lösas och kan även innehålla en uträkning kring hur man kommit fram till kompensationssumman (bodelningslikviden). När bodelningsavtalet är undertecknat är ekonomin slutligt reglerad mellan makarna.

Ett bodelningsavtal ska vara skriftligt och undertecknat av båda makarna, se 9 kap. 5 § äktenskapsbalken. Man kan skriva detta avtal själv t ex via en onlinetjänst eller gå till en jurist som hjälper till att skriva avtalet. Så länge man är överens kan man fördela tillgångarna mellan sig i princip hursomhelst.

Gå till jurist

Man kan välja att gå till en jurist tillsammans och få hjälp att skriva ett bodelningsavtal. Juristen kommer då vara opartisk och enbart redogöra för juridiken för makarna som sedan får komma överens om hur de önskar fördela egendomen mellan sig. Juristen tillvaratar då ingen särskild parts intressen.

Man kan också välja att gå till varsin jurist för att få rådgivning för egen del. Juristen blir då ombud för den maken och är partisk till den makens fördel. Juristen kan tillsammans med ena maken komma med ett förslag som den andra maken kan välja att godkänna och skriva på. Om man är osäker på avtalets innehåll bör man alltid stämma av med en jurist innan man skriver under.

Att man går till varsin jurist behöver inte betyda att man är osams. Att båda parter tar hjälp av en jurist för rådgivning innebär bara att de båda makarna blir väl införstådda med avtalets innebörd innan de skriver under.

Bodelningsförrättare

Om makarna inte kan enas om bodelningen, kan någon av dem begära att en bodelningsförrättare förordnas av domstol. Bodelningsförrättaren beslutar om vad som ska ingå i bodelningen och vem som ska få vad, utifrån parternas argumentation samt med tillämpning av de rättsliga reglerna om bodelning. Bodelningsförrättaren tillvaratar ingen parts intressen och ser inte till att det blir ”rättvist” – för detta får parterna ha varsitt juridiskt ombud.

Bodelningsförrättaren ska vara opartisk gentemot parterna och dennes mål är att parterna ska träffa en frivillig överenskommelse kring bodelningen. Om parterna inte kan komma överens, kan bodelningsförrättaren istället genomföra en tvångsfördelning.

Utöver bodelningen upprättas slutligen en skriftlig handling som undertecknas av bodelningsförrättaren. Om makarna godkänner bodelningen gäller den omedelbart. Om någon av dem däremot skulle vara missnöjd med bedömningen kan beslutet klandras hos tingsrätten, vilket ska göras inom fyra veckor från delgivningen av beslutet.

Kostnader

Bodelningsförrättaren är jurist och tar betalt per timme, oftast omkring 2 500–3 000 kr/timmen. De begär vanligen ett förskott, exempelvis för tio timmars arbete, som vardera parten är skyldig att betala hälften var. Bodelningsförrättaren har emellertid rätt att kräva full betalning från en av parterna, som i sin tur kan kräva den andra parten på hälften av kostnaderna.

Det går inte att i förväg lämna besked om vad bodelningsförrättarens arbete kommer att kosta. Den totala kostnaden varierar och ju längre tid det tar för parterna att komma överens, desto dyrare blir det. Det kan, och blir ofta, väldigt dyrt. Om summan man bråkar om är liten är det alltså inte ”värt” att gå till en bodelningsförrättare.

Parterna har oftast dessutom ett varsitt juridiskt ombud som är behjälplig under processen och argumenterar för sin klients räkning. Var och en betalar alltså utöver bodelningsförrättaren för sin egen jurist – som också kan kosta 2 000-3 000 kr/timmen.

Särskilda regler för bodelning mellan sambor

En bodelning mellan sambor skiljer sig från en bodelning mellan makar. Enligt 8 § sambolagen ska samboegendomen, på begäran av någon av samborna, fördelas mellan dem genom bodelning när samboförhållandet upphör. Begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde.  Samboegendomen utgör, enligt 3 § sambolagen, sambornas gemensamma bostad och bohag - under förutsättning att egendomen förvärvats för gemensam användning. Det ingår alltså mindre i bodelningen, den måste inte göras och det finns en tidsfrist inom vilken tid den måste begära.

Sammanfattning och rådgivning

Sammanfattningsvis kommer en bodelningsförrättare sannolikt vare sig vara billigare eller mer ”rättvis”. Denne är snarare en domare där det är upp till parterna att argumentera för sin sak – oftast med hjälp av ett ombud.

En bodelningsförrättare bör ses som ett sistahandsalternativ vid en bodelning, eftersom det oftast kan bli mycket kostsamt. Det beror inte enbart på de kostnader som uppstår för bodelningsförrättaren, utan även på grund av ersättningen till sitt eget ombud. Det innebär att det sammanlagt är tre juristers arvode som ska betalas.

I er situation är min rekommendation att anlita en jurist tillsammans för att göra bodelningen och upprätta bodelningsavtalet, särskilt i och med att det är det billigaste alternativet. Juristen kan då berätta vad som gäller enligt lag och det är sedan upp till er att komma överens. Juristen kan hjälpa er räkna fram bodelningslikviden (hur mycket du ska betala till din fd fru).

Ni kan utöver detta ha varsitt ombud som på varsitt håll ger rådgivning och hjälper till att ta tillvara vardera parts intressen. På så sätt kan ni båda känna er trygga och förstå innebörden av det bodelningsavtal de undertecknar.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Du är välkommen att boka in en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist för en inledande konsultation med rådgivning, eller för att upprätta ett bodelningsavtal. Klicka här för att komma till tidsbokningen med en jurist hos Familjens Jurist. Klicka här för att komma direkt till bokning av bodelningsavtal hos Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.