Hur bevisar jag vad som ingår i bohaget vid en bodelning mellan sambor med en bodelningsförrättare?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag uppfattar din fråga som att du undrar hur en bodelning går till när samborna inte är överens om vad som är samboegendom och hur egendomen ska fördelas vid en bodelning. Jag kommer börja med att först generellt gå igenom regleringen på området för att sedan gå in på ditt specifika fall.
Bodelning mellan sambor
När ett samboförhållande upphör ska en bodelning ske om någon av parterna begär det. Är parterna överens kan de fritt välja hur alla tillgångar och skulder ska fördelas. Vill någon av parterna däremot att en bodelning ska ske ska en begäran om det göras senast ett år efter samboförhållandets upphörande (8 § sambolagen). I en bodelning mellan sambor ingår sambornas gemensamma bostad och bohag som införskaffades under samboförhållandet (3 § sambolagen).
Vid en bodelning ska först sambornas andelar i samboegendomen beräknas (12 § sambolagen) Därefter ska vissa skulder avräknas (13 § sambolagen). Det som återstår ska läggas samman och värdet ska sedan delas lika mellan samborna (14 § sambolagen).
I samband med bodelningen skrivs ett bodelningsavtal över hur tillgångar och skulder ska fördelas, eventuell bodelningslikvid och andra villkor. Familjens Jurist erbjuder bodelningsavtal online.
Om man inte kan komma överens
Om tidigare sambor inte kan komma överens om bodelningen går det att ansöka om att domstolen ska utse en bodelningsförrättare. Bodelningsförrättaren ska i första hand försöka få parterna att komma överens om hur egendomen ska fördelas, om det inte går så kommer bodelningsförrättaren att göra en tvångsdelning.
Bodelningsförrättaren kommer att fråga efter information om vilken egendom som ska vara med i bodelningen och därefter besluta om hur fördelning ska göras mellan parterna utifrån de regler som gäller för bodelningen. Vardera sambo ska då uppge sina tillgångar och sina skulder till bodelningsförrättaren. Om en sambo vägrar lämna information kan tingsrätten döma ut vite mot den sambon. Bodelningsförrättaren upprättar ett beslut om hur fördelningen ska göras som parterna får ta del av. Om båda parter godkänner det skifte som bodelningsförrättaren har beslutat om blir det gällande på en gång.
Om någon av parterna inte är nöjd med bodelningsförrättarens beslut kan den som är missnöjd överklaga beslutet inom fyra veckor från delgivningen av beslutet genom att väcka talan vid tingsrätten. Det kallas för klander av bodelning. Tingsrätten kommer då ompröva bodelningsförrättningen och eventuellt göra en annan fördelning.
Situationen i ditt fall
Bodelningsförättaren kommer utifrån den informationen som finns att fördela egendomen, det som kan styrka vad som är samboegendom är exempelvis kvitton och kontoutdrag samt annan information vardera sambo ska lämna till bodelningsförrättaren. Kan ni inte komma överens kommer bodelningsförrättaren att göra en tvångsdelning och fördela samboegendomen på det sättet bodelningsförrättaren tycker är rimligt utifrån den informationen som finns.
Familjens Jurist kan hjälpa till med juridisk rådgivning vid en bodelning mellan sambor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.