Jag och min före detta man skilde oss för sju år sedan. Vi var överens och hade inga barn, så skilsmässan gick igenom direkt. Relationen var väldigt infekterad, jag reste utomlands och han bodde kvar i lägenheten. Vi gjorde aldrig någon bodelning. När jag fick höra att han hade sålt lägenheten (utan att kontakta mig) orkade jag inte riktigt ta tag i det. Nu är jag tillbaka i Sverige och har hunnit få två barn i ett nytt förhållande. När min sambo och jag har funderat kring våra barn och vad som skulle hända om någon av oss gick bort har frågan om bodelning dykt upp igen. Min sambo hävdar att jag borde ta tag i det. Är det ens möjligt efter så lång tid? Vad kan hända om jag låter bli?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Det korta svaret på din fråga är ja, det går att genomföra en bodelning sju år efter en skilsmässa. Nedan ger jag en översikt över regelverket och hur du kan gå vidare.
Vad säger lagen?
Regler om bodelning efter äktenskapsskillnad (det vill säga skilsmässa) finns i äktenskapsbalken, ÄktB.
En bodelning efter äktenskapsskillnad innebär att makarna delar upp sitt giftorättsgods mellan sig, 10:1 ÄktB. Giftorättsgodset utgörs av allt som makarna äger (ensamma eller gemensamt), som inte är enskild egendom, 7:1 ÄktB. Egendom kan vara enskild endast på de grunder som anges i 7:2 ÄktB – exempelvis på grund av äktenskapsförord, villkor i testamente eller villkor i gåvoavtal. Så kallad personlig egendom (avsedd uteslutande för personligt bruk, till exempel kläder och smycken) kan undantas från bodelningen, 10:2 ÄktB. Så kallad särskild egendom (vissa personliga rättigheter, till exempel upphovsrätt till konstnärliga verk) ska undantas, 10:3 ÄktB. Det är egendomsförhållandena på dagen för ansökan om äktenskapsskillnad, den så kallade brytdagen, som är avgörande för vad som ska ingå i bodelningen, 9:2 ÄktB. Som utgångspunkt gäller hälftendelning, men makarna är fria att dela upp egendomen mellan sig som de önskar, så länge de är överens och delningen inte inkräktar på annans rätt.
Bodelning sker genom att ett skriftligt bodelningsavtal upprättas, som undertecknas av båda makarna, 9:5 ÄktB. Det räcker alltså inte att makarna bara formlöst delar upp egendomen mellan sig.
Om makarna inte är överens kan tingsrätten på begäran av endera maken utse en bodelningsförrättare, 17:1 ÄktB. Denna ska utreda vilken egendom som ska bli föremål för bodelning och försöka få makarna att enas. Om bodelningsförrättaren inte lyckas få makarna att komma överens får han eller hon tvångsvis bestämma hur bodelningen ska se ut, 17:6 ÄktB. En sådan bodelning kan överklagas genom klander, 17:8 ÄktB. Makarna betalar hälften var för bodelningsförrättarens arbete, 17:7 ÄktB.
Enligt 9:1 ÄktB ska bodelning ske efter äktenskapsskillnad. Det finns dock ingen lagstadgad tidsfrist för när det måste ske (vid samboskap gäller ett år efter samboförhållandets upphörande, 8 § sambolagen). I rättspraxis har en bodelningsförrättare kunnat utses efter att mer än tio år förflutit sedan äktenskapsskillnaden. Det har dock även funnits situationer där domstolen ansett att en make utan någon rimlig förklaring väntat för länge med att begära bodelning och därmed försuttit sin rätt.
Vad gäller i ert fall?
Inget hindrar att du kontaktar din före detta man och försöker komma överens med honom om att genomföra en bodelning nu. Om det endast handlar om att du vill ha era ekonomiska förehavanden slutligt avgjorda krävs inte någon detaljerad förteckning över vilken egendom som fanns på brytdagen, det räcker att ni konstaterar att ni delat egendomen i sämja eller liknande. Om du är ute efter att ta tillvara din rätt vad gäller viss egendom, exempelvis er gemensamma bostad, krävs det mer specifika skrivningar.
Om ni inte kommer överens kan du ansöka hos tingsrätten om att de ska utse en bodelningsförrättare. Innan du gör det bör du dock tala om för din före detta man att ni kommer att få dela på kostnaderna för detta.
Risken om ni inte genomför en bodelning är att fältet lämnas öppet för framtida anspråk, för din del från din före detta man, eller i förlängningen hans barn. Om du skulle avlida kan det också uppstå frågetecken kring vad som ska ingå i arvskiftet efter dig – frågetecken som kan vara svåra för dina efterlevande att reda ut.
Hoppas du fått svar på dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att upprätta ett bodelningsavtal eller reda ut vad som ska ingå i bodelningen rekommenderar jag att du bokar tid med någon av våra erfarna familjejurister. Det kan du göra här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.