Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Bodelning under pågående skilsmässa

Hej!
Min syster ligger i skilsmässa och ska ta över det gemensamma huset. Däremot vill hon att hennes ex-man flyttar ut nu och att hon får ta över nycklar till huset innan skilsmässan är klar. Vilka alternativ har hon juridiskt? Kan man skriva ett avtal (föravtal) dem sinsemellan att hon får rätt till att bo i huset (ensam)? Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2020-06-30

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. I det här fallet är det kapitel 9 i äktenskapsbalken (nedan förkortad ÄktB) som blir aktuell.

En bodelning med anledning av skilsmässa ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då makarnas gemensamma ansökan om skilsmässa kommit in till tingsrätten, eller då den ena makans eller makens ansökan om stämning kommit in till tingsrätten (9 kap. 2 § första stycket och 14 kap. 4 § ÄktB). Om det är endast en av makarna som vill skiljas och som begär äktenskapsskillnad, har den andra maken rätt till betänketid enligt 5 kap. 2 § ÄktB. Betänketiden är på minst sex månader och kan löpa upp till ett år om ingen av makarna yrkar på äktenskapsskillnad.

När dom om äktenskapsskillnad vinner laga kraft, dvs. att domen inte går att överklaga, är äktenskapet upplöst. Huvudregeln är att bodelning med anledning av äktenskapsskillnad kan ske först när äktenskapet är upplöst. Om någon av makarna begär bodelning när ett mål om äktenskapsskillnad pågår ska bodelningen dock förrättas genast, 9 kap. 4 § ÄktB. 

Ett bodelningsavtal innebär att makarna genomför en bodelning enligt 9 kap. 5 § ÄktB. Bodelningsavtalet ska vara skriftligt och undertecknas av båda makarna men avtalet behöver inte bevittnas för att gälla.

Sammanfattning & rekommendation
En bodelning kan på begäran av en av makarna göras innan skilsmässan har gått igenom, varför jag rekommenderar att du råder din syster att begära att bodelning genomförs, lämpligen med hjälp av en opartisk jurist eller genom att makarna anlitar varsitt ombud. Av bodelningsavtalet ska det framgå att delning av egendomen har skett och i avtalet kan då din syster och hennes exmake enas om hur huset ska fördelas mellan dem. 

Om sin syster och hennes exmake inte kan komma överens om bodelningen på egen hand kan din syster begära att tingsrätten förordnar en bodelningsförrättare, se 17 kap äktenskapsbalken. Bodelningsförrättaren blir då den som har sista ordet i de frågor som din syster och hennes exmake är oense om. Kommer parterna inte fram till en gemensam lösning avgör bodelningsförrättaren saken. 

Bodelningsförrättaren har dock rätt till arvode, vilket är en kostnad som din syster och hennes exmake delar lika på om inte bodelningsförrättaren anser att det finns skäl för att fördela kostnaderna på något annat sätt. Detta kan komma att bli kostsamt varför den mest fördelaktiga lösningen alltid är att försöka enas. 

 Jag rekommenderar att din syster tar hjälp av en jurist. Hos oss på Familjens Jurist kan hon få hjälp med bodelningen - ni kan boka tid här. På vår hemsida kan ni även läsa mer om bodelning och mycket annat.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du är i behov av ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.