Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Egenupprättad bodelningshandling

jag undrar om det är godkänt vid bodelning att skriva ett eget handskrivet papper där vi är överens om fördelning av möbler etc så vill hon ha en summa pengar av mig 20000:-
och sen undertecknar båda

Rådgivarens svar

2018-08-01

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller för bodelning och egenupprättade bodelningshandlingar. Regler kring detta återfinns i äktenskapsbalken samt i sambolagen, beroende på om ni varit gifta eller sambos.

Vad ingår i en bodelning?
Bodelning är obligatoriskt efter en skilsmässa och frivilligt vid upplösning av samboskap. Det som ska ingå i en bodelning efter skilsmässa är det som kallas för giftorättsgods, det vill säga all egendom som inte är enskild egendom. Efter upplösning av samboskap är det som ska ingå i bodelningen sådant som är samboegendom, det vill säga gemensam bostad och bohag. Det ska vara sådant som man införskaffat under den tid man levt i samboskap och i vissa fall strax innan man flyttade ihop, och ska vara avsett för att brukas gemensamt.

Bodelning efter äktenskapsskillnad
Tanken är att en bodelning ska vara makarnas gemensamma angelägenhet. Enligt 9 kap. 5 § äktenskapsbalken framgår att en bodelning ska upprättas av makarna tillsammans. Handlingen ska skrivas under av dem båda. För det fall ni är överens, vilket ni verkar vara, kan en bodelning alltså upprättas av er gemensamt och ni ska båda skriva under denna.

Bodelning efter upplösning av samboskap
Enligt 8 § sambolagen ska samboegendomen efter begäran fördelas mellan parterna genom en bodelning. Bodelningen ska då göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som råder den dag då samboförhållandet upphör. Viktigt att tänka på är att en begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphör. Enligt 9 § 2 st. sambolagen ska avtalet upprättas skriftligen och undertecknas av båda samborna.

Vad gäller i din situation?
Oavsett om ni genomför er bodelning efter upplösning av äktenskap eller samboskap kan ni upprätta en bodelningshandling själva om ni är överens. Viktigt att tänka på är att uppfylla formkraven – det vill säga att handlingen upprättas skriftligen och undertecknas av er båda. Försök på ett tydligt sätt reglera hur egendomen ska delas mellan er så att inga oklarheter uppstår. Ni kan även benämna handlingen "bodelningsavtal" för att vara extra tydliga, även om inte detta är något krav.

Jag hoppas att jag kunnat besvara din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt med en av våra verksamma jurister här. Du är alltid välkommen med en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Therese

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.