Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ensamrätt till aktier vid skilsmässa

Hej,
Under vårat äktenskap inköptes aktier i det företag som min dåvarande man jobbar i. Vi lånade ca 220 000 kr gemensamt. Han står som ägare eftersom aktierna är via det företag han jobbade för och även nu jobbar för. Vår skilsmässa var tingsrätten tillhanda februari 2018. Vi fick då av någon anledning 6 månaders betänketid trots att min dåvarande man kryssade för rutan ”genomförs omgående”. Under mars 2018 fick han utdelning på aktierna med ca 45 000 kr. Lika var det för år 2019. Vi har ännu inte gjort någon bodelning. 
Har han ensamrätt till dessa aktier och dess utdelning?
Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2019-06-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Skilsmässa och bodelning
Regler gällande äktenskapsskillnad i mellan makar finns i äktenskapsbalken (ÄktB). När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (se 9:1 ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå (se 10:1 ÄktB), en makes egendom räknas som giftorättsgods så länge den inte är enskild egendom (se 7:1 ÄktB). Aktier och dess avkastning utgör normalt sett giftorättsgods så länge de inte erhållits med villkor om att aktierna ska vara enskild egendom eller att det annars är bestämt genom äktenskapsförord (se 7:2-3 ÄktB).

När en äktenskapsskillnad föregås av betänketid anses makarna fortfarande vara gifta under denna tidsperiod fram tills att betänketiden utgått och någon begär verkställighet av skilsmässan (se 5:1 och 5:3 ÄktB). Bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (se 9:2 ÄktB).

En vanlig missuppfattning är att makar äger hälften av varandras tillgångar under ett äktenskap, så är inte fallet utan båda makarna har vid skilsmässa rätt till hälften av värdet av varandras giftorättsgods. Vid bodelning och uppdelning av egendomarna har varje make rätt att få tilldelad sin egendom (se 11:7 ÄktB) och sedan kompensera andra maken med motsvarande belopp i pengar istället för att ge ifrån sig egendomen (se 11:9 ÄktB).

Dold samäganderätt
Som utgångspunkt har den maken som står som ägare av egendom rätt att få den vid bodelningen, men undantag kan göras om egendomen innehas med så kallad dold samäganderätt. Då anses båda makarna äga egendomen tillsammans och för det krävs att tre kriterier är uppfyllda:
1. Ena maken ska ha köpt egendomen i sitt namn men med syfte av egendomen ska användas av makarna gemensamt.
2. Båda makarna har gjort viss ekonomisk insats.
3. Vid förvärvet fanns det en uttrycklig eller tyst överenskommelse mellan makarna att egendomen skulle ägas gemensamt.

Sammanfattning och rådgivning
Om du och din dåvarande man inte har något äktenskapsförord eller att aktierna på något annat sätt inte är enskild egendom så ska värdet av aktierna ingå i bodelningen. Anses din dåvarande man vara ensam ägare till aktierna har han ensamrätt till aktierna och dess utdelning samt rätt att behålla dem vid bodelningen. Du har då rätt att vid bodelningen bli kompenserad med pengar som uppgår till hälften av aktiernas värde beroende på era övriga tillgångar och ekonomi.
Om aktierna innehas med dold samäganderätt har du lika stor ägande- och utdelningsrätt till aktierna som din före detta man, men det kan vara svårt att säkerställa. För att ta reda på om dold samäganderätt föreligger i er situation råder jag dig att ta kontakt men en av våra jurister. Du kan boka en timmes telefonsamtal hos Familjens Jurist för ett fast pris HÄR.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänliga hälsningar

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.