Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ensidig ansökan om skilsmässa och fråga om egendomsförhållanden

Jag vill skilja mig och min man vägrar ! Då måste han nämligen börja jobba! Han har levt på mig sen 2009! 
Hur gör jag ? Vem bestämmer om huset mm?  

Rådgivarens svar

2017-07-13

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Den aktuella lagstiftningen på området är äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB). Nedan följer en kort redogörelse om vilka olika regler som kan aktualiseras vid äktenskapsskillnad, samt en sammanfattning och om hur du bör gå vidare med ditt ärende.

Ansökan om äktenskapsskillnad
Reglerna för ansökan om äktenskapsskillnad hittar du i ÄktB:s femte kapitel. Av ÄktB 5:1 framgår det att om båda makarna är eniga om att äktenskapet ska upplösas så har de rätt att skiljas utan betänketid. Detta gäller dock inte om makarna gemensamt, eller en av makarna, har barn under 16 år. Om båda eller någon av makarna har rättslig vårdnad om ett barn under 16 år får äktenskapsskillnad ske endast efter betänketid.

I ditt fall verkar din make emellertid inte vara intresserad av att skilja sig. Då ges en möjlighet genom ÄktB 5:2 för den maken som vill skiljas att själv ansöka om äktenskapsskillnad, men då endast efter betänketid.

Betänketid vid äktenskapsskillnad
Enligt ÄktB 5:3 löper betänketiden i minst sex månader och max ett år. Detta innebär att makarna måste vänta i minst sex månader innan ett särskilt yrkande om skilsmässa läggs fram. Ett yrkande om skilsmässa innebär att maken eller makarna skickar in en bekräftelse till tingsrätten om att man fortfarande vill skiljas. Har ett sådant yrkande inte framställts inom ett år från betänketidens början har frågan om äktenskapsskillnad fallit, och vill makarna då fortfarande skilja sig får man göra om processen.

Betänketiden för makar som är eniga om att de vill skiljas, men där makarna har endera gemensamma barn eller särkullbarn (barn utanför äktenskap), inleds den dag som ansökan om äktenskapsskillnad inkom till tingsrätten. Om det istället, som det troligen kommer göra i ditt fall, gäller betänketid på grund av att det bara är en make som vill skiljas så börjar betänketiden löpa från och med den dag då yrkandet om äktenskapsskillnad delgivits den andra maken, i enlighet med delgivningslagen (2010:1932).

Vill du ansöka om äktenskapsskillnad hittar du information om hur du går tillväga samt de blanketter du behöver HÄR.

Vad händer med huset och annan egendom?
När äktenskap ingås kan man säga att makarna ingår ett såväl ett familjerättsligt som ekonomisk avtal med varandra. Därför ska giftorättsgodset i boet också delas när äktenskapet upphör, vilket framgår av ÄktB 9:1. All den egendom som makarna ägde både innan och under äktenskapet utgör giftorättsgods, enligt ÄktB 7:1. Makarna kan förvisso avtala bort att viss egendom inte ska ingå genom att upprätta och registrera ett äktenskapsförord enligt ÄktB 7:3. Det finns även vissa andra regler om vad som kan undantas från en bodelning och inte, men jag vet för lite om era egendomsförhållanden för att kunna ge någon vägledning kring de reglerna. Vad som sedan, mer specifikt, ska ingå i bodelningen utgår från vad makarna har för giftorättsgods den dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes. Detta brukar kallas för den kritiska tidpunkten och regeln finns att hitta i ÄktB 9:2.

Sammanfattning och rekommendation
Eftersom du verkar vara ensam om att vilja ta ut skilsmässa så kan du ensidigt ansöka om äktenskapsskillnad i enlighet med ÄktB 5:2. Skilsmässan kommer dock att föregås av minst sex månaders betänketid och sedan måste du komma ihåg att lämna in ett yrkande till tingsrätten om att du fortfarande vill skiljas.

Svaret på din fråga om vad som händer med huset är att den, med största sannolikhet, kommer att ingå i en bodelning. Detsamma gäller för all annan egendom som utgör giftorättsgods, förutom personliga tillhörigheter i skälig omfattning. Vem som får bo kvar i huset beror på vem som har störst behov av att bo kvar (ÄktB 11:8). Prövningen görs objektivt och bara för att man själv anser sig ha störst behov av att bo kvar betyder det inte alltid att ens egna uppfattning stämmer överens med verkligheten. Jag kan av den anledningen inte ge ett klart svar om vad som kommer hända med huset.

Såsom jag tolkar din frågeställning verkar det som att du möjligen är den av er som äger mest egendom eftersom du skriver att du försörjt din make sedan 2009. Om så är fallet kommer du troligen behöva ge mer av din egendom till din make vid bodelningen. Mitt absolut bästa tips till dig i det här fallet är att du anlitar ett privat ombud som tillvaratar dina intressen vid bodelningen. Du kan boka tid hos en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist genom att klicka HÄR.
 


Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.