Hej! Jag har och min man äger ett hus tillsammans sedan några månader tillbaka och min man vill redan sälja huset och flytta till lägenhet igen, men jag vill bo kvar och vägrar sälja huset. Kan min man sälja huset ändå utan mitt samtycke eller måste jag godkänna försäljningen? Finns det något sätt man kan lösa det på? Som att till ex en familjemedlem tar över lånet på huset från min mans sida? Vi har ett barn ihop som är 1 år och jag vill bo kvar men ekonomiskt sätt kan det bli tufft om jag som ensamstående får betala för alla utgifter (kanske banken tänker). Kan banken annars tvinga oss sälja huset vid en eventuell skilsmässa?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för din situation.
Makars egendom
Frågor rörande makars egendom, skilsmässa, bodelning mm. regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 1 kap. 3 § ÄktB svarar varje make själv för sina tillgångar och skulder. Det innebär t.ex. att ena maken inte har någon rätt till inkomster från försäljning av den andra makens egendom. Äktenskapet innebär heller inte någon skyldighet att betala sin makes skulder.
Samtycke krävs därför i regel inte heller för att ena maken ska få sälja, byta eller ge bort egendom som denne äger själv. Undantag görs dock för den gemensamma bostaden och bohaget. Enligt 7 kap. 5 § ÄktB får inte den ena maken utan den andre makens samtycke sälja, ge bort, byta, pantsätta eller hyra ut den gemensamma bostaden. För det gemensamma bohaget gäller att ena maken inte får sälja, byta, ge bort eller pantsätta detta utan den andres samtycke (men det är tillåtet att hyra ut det).
Detta gäller dock inte sådan egendom som är den ena makens enskilda egendom pga. äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.
Övertaganderätt
Vid skilsmässa ska i regel en bodelning göras. Bodelningen innebär i korthet att all egendom som inte utgör enskild egendom ska läggas samman och delas lika mellan makarna.
Vid bodelning föreligger även en s.k. övertaganderätt. Den innebär att den make som bäst behöver den gemensamma bostaden ska få överta den med ensam äganderätt, 11 kap. 8 § ÄktB. Den make som tar över bostaden måste då kompensera den andra maken så att en likadelning fortfarande uppnås. Bolån ska i regel också flyttas över till den övertagande maken i ett sådant läge och dras av mot värdet av bostaden. Kompensationen avser därför i praktiken endast mellanskillnaden.
Rekommendation
Så länge ni är gifta och bor i huset så får alltså inte din man sälja detta utan ditt samtycke. Väljer ni att skilja er kommer dock detta förbud inte längre att gälla. Då gäller istället samäganderättslagen, vilken anger att en ensam delägare kan begära tvångsförsäljning av hela fastigheten även om inte övriga delägare vill sälja.
Innan detta kan bli aktuellt ska dock bodelningen göras. Här har du möjlighet att begära att få ta över bostaden. Tar du över bostaden så kommer du också bli ensamt ekonomiskt ansvarig för den. Jag kan inte svara på om banken kommer godta att du ensam tar över betalningsansvaret för lånet, eftersom detta inte är något som regleras i lag, utan är upp till banken att besluta om. Anser de att du inte har förmåga att betala själv så är det självklart möjligt att ta in någon annan som medlåntagare eller som borgensman. Även detta är dock upp till banken att besluta om.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.