Hej! Min far och min mor är gifta och bor idag i en bostadsrätt. Bostadsrätten ägs av min mor. Nu har de planerat att bo särbos, min far har således sökt en hyresrätt. Han fick bostaden, skickade in alla dokument enligt deras grundkrav.
Han fick även ett mail efter alla inskickade dokument som löd: Hej Vi har nu gått igenom dina boendereferenser och du är godkänd som hyresgäst. För att vi ska kunna gå vidare och teckna avtal behöver du mejla in en kopia på din giltiga legitimation till oss. Vänlig hälsning hyresvärden. Det tas även en kreditupplysning.
Efter detta ringer en tant från hyresvärden upp och säger att de behöver ett kontrakt som visar att han ska sälja/sålt bostaden. Min far förklarar att han inte äger denna - då svarar tanten att han då måste skilja sig. De vill alltså pressa igenom en skilsmässa för att få bostaden.
Min fråga är således: Kan man bete sig såhär? Kan man kräva detta när inget framgår på hemsidan? Är det ok att i sista stund säga att han inte kommer få kontraktet skickat till sig? Är det värt att skjuta detta till hyresnämden?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! I mitt svar kommer jag översiktligt att gå igenom reglerna som gäller för att hyra ut en lägenhet. Jag kommer även att kommentera just din situation närmare för att avslutningsvis lämna en rekommendation.
Hyreslagen
Uthyrning av bostäder och lokaler regleras i 12 kap. jordabalken. Kapitlet brukar därför i vardagligt tal kallas för hyreslagen. I hyreslagen finns bland annat regler om hyrestid och uppsägning, hur ett hyresavtal ska vara utformat och om hyresgästens vårdnadsplikt för lägenheten.
Krav på potentiella hyresgäster
I hyreslagen finns inga bestämmelser om vilka krav en hyresvärd får ställa upp på personer som vill hyra hens lägenhet. En hyresvärd har dock ändå viss annan lagstiftning att förhålla sig till, exempelvis diskrimineringslagen. Enligt 2 kap. 12 § diskrimineringslagen är diskriminering förbjuden för den som utanför tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten. För att diskriminering ska föreligga krävs dock en koppling till någon av diskrimineringsgrunderna i 1 kap. 4 § diskrimineringslagen. Civilstånd är inte en grund för diskriminering.
Din situation
Vid första anblick låter det onekligen konstigt att hyresvärden kräver att din far måste vara frånskild eller sälja bostadsrätten för att få hyra en lägenhet. Det finns inget lagkrav på att man måste bo ihop om man är gift och din far kan inte gärna sälja något som han inte äger. I hyreslagen finns dock inga bestämmelser som anger vilka krav en hyresvärd får ställa på en potentiell hyresgäst. Från hyresvärdens perspektiv finns det ju risk att din far kommer vilja flytta hem till din mor igen om han fortfarande är gift och därmed inte bli en särskilt långvarig hyresgäst.
Rekommendation
Jag tror att det bästa i din situation är att du kontaktar en jurist som kan ge dig ett mer specifikt svar. Du är varmt välkommen att boka en tid med en av Familjens Jurists jurister - de kan hjälpa dig med hur du ska ta ditt ärende vidare.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.