Får man sälja en fastighet under bodelningen. När vi ligger i tvist.
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Frågan är lite svårtolkad, men jag förstår den som att det gäller bodelning vid skilsmässa och fråga om försäljning är möjlig under bodelningen. Nedan kommer jag därför att redogöra allmänt vad som gäller vid bodelning och makars fastigheter, för att avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Makars egendom och bodelning
Regler om makars egendom finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Egendom kan vara antingen giftorättsgods eller enskild egendom. Allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgods ska som utgångspunkt delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen utan behålls istället av respektive part (10 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan bli enskild exempelvis genom gåva, arv eller testamente med förordnande om enskild egendom eller genom äktenskapsförord (7 kap. 2 § ÄktB).
När makar skiljer sig görs en bodelning (9 kap. 1 § ÄB). I bodelningen räknas först värdet av makarnas giftorättsgods, varifrån makarnas respektive skulder ska täckas (11 kap. 2 § ÄB). Det sammanlagda överskottet från giftorättsgodset, efter skuldtäckningen, ska sedan delas på två (11 kap. 3 § ÄktB).
I ÄB finns även en regel som säger att den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad har rätt att få denna i avräkning på sin lott, om det med hänsyn till omständigheterna kan anses skäligt (11 kap. 8 § ÄktB). Maken anses vara i bäst behov av bostaden exempelvis om denne ska ha ensam vårdnad om makarnas gemensamma barn.
Makars gemensamma bostad
Det finns bestämmelser som reglerar vad en make får göra med fastigheter som makarna äger gemensamt, så kallade rådighetsinskränkningar. Rådighetsinskränkningarna gäller tills att bodelning har skett och kan inte avtalas bort.
Enligt 7 kap. 5 § första stycket ÄktB får en make inte sälja makarnas gemensamma bostad utan den andre makens samtycke. Vad som avses med gemensam bostad definieras i 7 kap. 4 § ÄktB som bostad som är avsedd som makarnas gemensamma hem och innehas huvudsakligen för det ändamålet.
Makens samtycke behöver inte lämnas om den gemensamma bostaden är den ena makens enskilda egendom genom gåva, testamente eller arv (7 kap. 5 § andra stycket).
Fastighet som utgör giftorättsgods
Även om fastigheten inte utgör makarnas gemensamma bostad finns det vissa begränsningar som behöver beaktas. Enligt 7 kap. 5 § tredje stycket ÄktB får en make inte sälja fastighet som utgör giftorättsgods utan den andra makens samtycke. Detta gäller inte om det pågår ett mål om äktenskapsskillnad och maken har förvärvat egendomen efter att talan om äktenskapsskillnad väcktes.
Även här gäller rådighetsinskränkningarna ända tills bodelning har skett.
Det uppställs även ett krav på att samtycke lämnas skriftligen vid försäljningen, både om det avser gen gemensamma bostaden eller fastighet som utgör giftorättsgods (7 kap. 5 § fjärde stycket ÄB).
Sammanfattning
Sammanfattningsvis innebär detta att både makarnas gemensamma bostad och fastighet som ägs av en eller båda makarna inte får säljas utan den andra makens samtycke till dess att bodelning har skett. Undantag finns om fastigheten utgör enskild egendom genom gåva, arv eller testamente. Det krävs att samtycket är skriftligt för att vara giltigt.
Din situation
Om du och din make har ett pågående mål om äktenskapsskillnad får du inte sälja fastigheten, med undantag för om den utgör enskild egendom. Detta då fastigheten ska ingå i bodelningen och det därigenom har bestämts vilken egendom som tillfaller varje make. Därför behöver du vänta på att bodelningen är färdig innan du kan sälja egendomen.
Ifall du har fler frågor eller funderingar gällande ditt ärende är du varmt välkommen att kontakta en jurist på Familjens Jurist för rådgivning. Du kan även läsa mer om bodelning här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.