Min son är 13 år. Får mitt barn bo hos sin styvpappa efter skilsmässa? Barn önskar stanna med honom.
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag gå igenom regler i föräldrabalken 6 kap., vilka är tillämpliga i frågor om barnets boende. Sedan kommer jag redogöra för min bedömning i din situation.
Barnets boende
Bestämmelser om barnets boende finns i föräldrabalken. Enligt föräldrabalken 6 kap. 2 § står ett barn under vårdnad av båda föräldrarna eller en av dem. Den som har vårdnaden om ett barn har, enligt föräldrabalken 6 kap. 2 § 2 st., ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets rätt till omvårdnad, trygghet och god fostran blir tillgodosedda. Enligt föräldrabalken 6 kap. 11 § har vårdnadshavaren rätt att och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter, vilket innefattar beslut om var barnet ska bo. Vårdnadshavaren ska därvid ta hänsyn till barnets egna synpunkter och önskemål. Slutligen kan nämnas föräldrabalken 6 kap. 2 a §, vilken reglerar att barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om boende, och att hänsyn ska tas till barnets egen vilja.
Din situation
Sammanfattningsvis är min bedömning i din situation följande. Var ditt barn ska bo beror på vad vårdnadshavaren anser. Hänsyn ska även tas till vad barnet själv vill och önskar, och även till vad som är barnets bästa. I din situation tolkar jag det som att vårdnadshavaren samtycker till att barnet bor hos styvpappan, och att barnet själv vill det. Jag ser därför inget hinder mot att barnet bor hos styvpappan.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Känner du att du behöver ytterligare juridisk rådgivning, är du varmt välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.