Jag och min före detta sambo separerade för ett tag sedan, han har flyttat ut. vi har värderat fastigheten och skrivit ett bodelningsavtal, jag ska köpa ut honom. Fram tills han är utköpt är vi lite oense om vad han är skyldig att betala för då han fortfarande äger 50% av fastigheten. Jag anser att han ska betala 50% av lånen, 50% av hemförsäkringen och 50% av sophämtningen så länge han äger 50% av fastigheten? Detta är ju sådana avgifter som måste finnas på en fastighet även om ingen bor där.
Självklart ska han inte betala för el och internet osv då han inte bor där, den avgiften står jag till 100% för. Han säger att han inte ska betala för någon hemförsäkring eller sophämtning när han inte bor där, men om huset skulle brinna ner när han fortfarande äger den så måste han väl ändå vara med och betala för hemförsäkring? likaså sophämtning, en registrerad fastighet måste ha ett registrerat sopkärl.
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Hur ska lån och driftkostnader fördelas?
Det kan vara svårt att bestämma vem som ska betala boendekostnaderna eftersom det inte finns reglerat i lag, ni kan således själva komma överens om hur kostnaderna ska fördelas tills försäljningen är gjord. Äger ni 50% var av bostaden ses ni som samägare, lånen ska betalas av er båda om båda är låntagare och ni ska förvalta fastigheten tillsammans tills ett ägarbyte är gjort. Detta betyder även att kostnaderna som hänför sig till fastigheten som utgångspunkt fördelas lika mellan er. Avtal som ni tecknat tillsammans upphör även inte att gälla bara för att någon har flyttat, det kan därför vara riskfyllt att strunta i att betala räkningarna.
Kostnader så som vatten, bredband, el och liknande som enbart nyttjas av den som bor kvar i fastigheten bör rimligtvis betalas av den som bor kvar, den som står på avtalen blir dock fortfarande betalningsskyldig om inte någon av er ensam har tagit över avtalet.
Situationen i ditt fall
Hur betalningen för driftkostnader ska fördelas tills bodelningen är klar kan variera från fall till fall, jag rekommenderar er därför att ta kontakt med en jurist för att lägga fram samtliga omständigheter i frågan och utifrån det få en bedömning. Familjens Jurist kan hjälpa er med juridisk rådgivning i frågan.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.