Hej! Jag har skiljt mig och vi har skrivit ett avtal för ett år sedan. På avtalet står det att han ska flytta ut 1:a juni utan ta någonting som under mitt namn. (hus, bil, pengar...) Men han planerar inte att flytta ut. Han sa att han har rätt att stanna i huset om han har inte tillräckliga pengar att hyra lägenhet. Är det rätt? Hur kan jag göra nu? Är vårt avtal giltigt? Finns det andra/bättre sätt än att ansöka om en vräkning?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer nedan att gå igenom de aktuella bestämmelserna i äktenskapsbalken (ÄktB) och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
När ett äktenskap tar slut genom skilsmässa är huvudregeln att en bodelning ska ske enligt 9 kap 1 § ÄktB. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods som huvudregel delas lika mellan makarna enligt 10 kap 1 § ÄktB. Giftorättsgodset består av all makarnas egendom som inte är enskild. Egendom är enskild om makarna kommit överens om det i ett äktenskapsförord eller om den ena makan t.ex. fått egendomen i arv eller gåva med villkoret att den ska vara enskild ( se 7 kap 1-2 §§ ÄktB).
När bodelningen genomförts ska en handling upprättas som beskriver hur egendomen har delats upp. Denna handling kallas bodelningsavtal. För att avtalet ska bli giltigt krävs (se 9 kap 5 § ÄktB):
Avtalet visar hur bodelningen har gått till och är ett bevis på att bodelningen har genomförts. Avtalet är bindande och innebär att makarna i framtiden inte kan ha nya krav mot varandra.
En ansökan om särskild handräckning kan göras när någon olovligen gjort något med någon annans egendom (se 4 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). Ett exempel kan vara att en fd partner vägrar flytta eller lämna tillbaka saker efter en skilsmässa. Det är en viktigt att man har skriftligt bevis på att man äger sakerna, t.ex. kvitton eller ett bodelningsavtal. Ansökan görs till Kronofogden och kostar 300 kronor.
Det framgår inte vilken typ av avtal ni har skrivit men det låter som att det kan vara ett bodelningsavtal. Det som står i bodelningsavtalet är bindande och ska följas så länge avtalet är giltigt. Din fd partner är med andra ord skyldig att flytta ut om ni kommit överens om det. Om han inte flyttar kan du ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden. Du kan läsa mer om särskild handräckning på Kronofogdens hemsida.
Om ni inte har har något bodelningsavtal kan du ansöka om bodelningsförättare hos tingsrätten för att få hjälp att ordna det formella kring bodelningen. Då får man även ut en dom, som man kan använda för att ansöka om handräckning hos Kronofogden.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.