Jag o min sambo har separerat. Vi ska sälja vårt gemensamma hus men vi får inte ut det pris vi vill ha så mäklaren råder oss till att sänka priset för att få det sålt men det vill inte mitt ex. Jag vill för att jag är i stort behov av pengar. Kan jag tvinga fram en försäljning till det lägre pris som mäklaren föreslår ?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse för hur du kan gå tillväga för få till en försäljning av er gemensamma fastighet.
Samägande
Då en fastighet eller annan egendom ägs av två eller fler personer gemensamt aktualiseras bestämmelserna i samäganderättslagen om inte annat har avtalats. De personer som gemensamt äger en fastighet eller annan egendom kallas delägare. Huvudregeln är att varje förfogande över den samägda egendomen eller när åtgärd vidtas med egendomen förutsätter att samtliga delägare måste vara överens, 2§ samäganderättslagen. Enligt huvudregeln kan således inte en delägare bestämma att exempelvis äganderättsförhållande avseende egendomen ska ändras.
Det finns dock undantag från denna huvudregel. Om delägarna inte kommer överens om annat kan en av delägarna framtvinga en försäljning på offentlig auktion, 6§ samäganderättslagen. En sådan tvångsförsäljning sker genom ansökan hos domstol. Annan delägare kan dock förhindra en sådan försäljning om delägaren visar att synnerliga skäl föreligger. Att det vid försäljningen är lågkonjunktur har ansetts vara synnerliga skäl, vilket har förhindrat försäljning. I regel krävs det dock mycket för att det ska anses föreligga synnerliga skäl. Vid en försäljning på offentlig auktion kan domstolen, om någon av delägarna yrkar detta, bestämma ett pris under vilket egendomen inte får säljas, 9§ samäganderättslagen. Är delägarens yrkande om pris för högt kan dock ett lägre pris fastställas.
I ert fall och råd
Då du vill få det gemensamt ägda huset sålt och ni inte kommer överens kan du framtvinga en försäljning på offentlig auktion genom att ansöka om detta vid domstol. Om din sambo då yrkar ett belopp vilket huset inte får säljas under och beloppet anses vara för högt kan ett lägre belopp fastställas. Domstolen är alltså inte bunden av ett yrkande om ett sådant belopp om det är för högt. Detta innebär således att du troligen kan framtvinga en försäljning till det belopp som mäklaren anger eftersom ett eventuellt yrkande från din sambo om lägsta försäljningsbelopp inte behöver tillämpas om beloppet är för högt.
Vill du ha vägledning i processen vid eventuell tvångsförsäljning eller annan hjälp med annat, så som bodelning, när du och din sambo separerar rekommenderar jag dig att ta kontakt med någon av våra jurister hos Familjens Jurist. Här kan ni boka ett personligt möte eller få vägledning via telefon om ni vill ha hjälp med något som rör er separation.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare frågor går det jättebra att ställa dem till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.