Hej! Min tidigare sambo och jag köpte tillsammans ett fritidshus som nu är sålt. Han stod som ensam ägare på det men vi båda bidrog ekonomiskt till köpet och har tillsammans renoverat det. Han vill inte dela 50/50 på vinsten eftersom jag gick in med en mindre summa vid köpet samt att fritidshus inte omfattas av sambolagen. - Har jag rätt att hävda dolt samägnade trots att det gått över 1 år? - Vad kan jag göra för att få rätt till 50/50 av vinsten, hur bör jag gå tillväga?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om samäganderätt av fritidshus. Jag kommer därför att gå igenom relevanta principer och rättsfall, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Kan man hävda dold samäganderätt av ett fritidshus i ett samboförhållande?
Dold samäganderätt innebär att även om en person inte framträder utåt som ägare till en egendom kan det ändå föreligga dold samäganderätt. I rättsfallet NJA 2008 s. 826 fastslogs av Högsta domstolen att dold samägande gäller även för fritidshus.
För att dold samäganderätt ska föreligga krävs det att följande 3 rekvisit är uppfyllda:
→ 1 + 2 skapar presumtion för 3. Alltså behövs inte p. 3 i praktiken visas.
→ 3 kan presumeras vid förvärv av bostad, bohag och fritidshus för makar och sambor men ej för annan egendom. Stor bevislättnad för sambor och makar.
Kan dold samäganderätt bli föremål för preskription?
I NJA 2013 s. 632 har Högsta domstolen kommit fram till att dold samäganderätt för en är inte föremål för preskription . Det innebär att rätten att göra anspråk på viss egendom på grund av dold samäganderätt inte kan försvinna efter en tidsperiod.
Din situation
Eftersom fritidshuset köptes för att användas av er gemensamt, samt att du gjorde ett ekonomiskt tillskott till förvärvet bör dold samäganderätt föreligga. Möjligheten att hävda dold samäganderätt är inte föremål för preskription, vilket innebär att du fortfarande kan hävda dold samäganderätt.
Sammanfattning och rekommendation
Sammantaget gäller att dold samäganderätt till en egendom kan föreligga om egendomen förvärvats för att användas av parterna gemensamt, och den parten som inte är ägare har gjort ett ekonomiskt tillskott.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och ge dig rådgivning. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.