Hej, Jag fick igår från min ex ett skuldbrev från Kronofogden han vill få tillbaka 100k som han överfört till mitt konto som en gåva för att köpa min lägenhet efter skilsmässan. Jag hade en bodelning avtal med honom och jag har lämnat allting till honom eftersom han hade inte bra situation på den tiden, han lovade hjälpa mig när han kan för att kunna köpa min lägenhet, även vi kommit överens muntligt att låt mina grejer stå kvar tills jag kan köpa min lägenhet, jag hyrde en lägenhet i Stockholm, i 2018 skickade han plötsligt pengar till mitt konto och sa kolla på ditt konto jag har en gåva för dig, jag såg att han överfört 100k till mitt konto och skrivit på banktransaktionen att det är en gåva. Jag frågade varför du gjorde så jag förväntat inte det, sa han det var den som han ville göra åtminstone, jag sa om honom, är du säker om köper lägenhet och inom några månader du frågar mig att betala tillbaka det kan jag inte göra det. Han sa du behöver inte oroa dig det är en gåva. Jag ville hjälpa dig så du kan köpa din egen lägenhet. Nu efter två år, vill han få tillbaka pengar, han säger att det var ett lån!!! Nu vet jag inte hur jag borde agera? Jag kan bevisa på min banktransaktionen att det var gåva. Behöver jag mer bevis?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Gåva eller lån?
Gåvor regleras till viss del i gåvolagen. För att det ska ha skett en gåva så behöver vissa krav vara uppfyllda. Det röra sig om en förmögenhetsöverföring från givaren till mottagaren och överföringen ska ha skett frivilligt. Utöver detta ska det föreligga en gåvoavsikt. Gåvoavsikt innebär att en gåva ges endast för att gynna gåvotagaren, utan att gåvogivaren kräver något tillbaka. För att gåvan ska vara fullbordad krävs det även att den har överlämnats till mottagaren, gåvolagen 1 §. Vid lån av pengar föreligger det ingen gåvoavsikt. Då uppkommer det istället ett skuldförhållande där avsikten är att mottagaren av pengarna ska betala tillbaka dem så småningom.
Bevis
Om det uppstår en tvist huruvida en överföring har utgjort en gåva eller ett lån så är det domstolen som avgör frågan. Då är det upp till parterna i tvisten att bevisa att det rör sig om ett lån respektive en gåva. Högsta domstolen har i rättsfallet NJA 2014 s. 364 konstaterat att det ligger på mottagaren att styrka att överföringen av ett visst belopp har utgjort en gåva. Det är denna som har bevisbördan. Med andra ord ska mottagaren bevisa att det fanns en gåvoavsikt hos givaren. Vad som kan användas som bevis är relativt öppet. Till exempel kan skriftliga handlingar, meddelanden kopplade till banktransaktionen, SMS-konversationer och tidigare handlande ha betydelse.
Vad gäller i ditt fall?
I ditt fall menar du att pengaöverföringen var en gåva men ditt ex anser att det utgjorde ett lån. I den situationen är det du som måste styrka att det faktiskt var en gåva – att det fanns en gåvoavsikt. Om det finns text kopplad till banktransaktionen som uttrycker att pengaöverföringen var en gåva kan det tjäna som bevis. Det är dock svårt för mig att avgöra om det är tillräckligt för att det ska anses vara styrkt att överföringen utgjorde en gåva. Det kan bero på hur texten är utformad och om ditt ex har några bevis för motsatsen.
Hur kan du gå vidare?
Om du tycker att kravet från kronofogden är felaktigt kan du bestrida det, genom att skriva ett brev där du anger vad som är felaktigt med kravet, ditt namn och personnummer samt målnumret som står i brevet. Ditt brev måste skickas till kronofogden innan kravet ska vara betalt enligt kravbrevet. Efter detta kommer kronofogden att vidarebefordra detta till ditt ex och om han inte håller med om dina invändningar kan han begära att ärendet ska överlämnas till domstol. I så fall tar domstolen över.
Du bör dock känna till att en rättegång är förenad med en ekonomisk risk då den part som förlorar målet i regel ska ersätta den andra parten för dennes rättegångskostnader. Därför kan det vara en god idé att först ta kontakt med en jurist. Denne kan göra en mer utförlig bedömning av din specifika situation och hjälpa dig argumentera för din sak vid en eventuell tvist. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist. Hos Familjens Jurist kan du boka tid för ett online- eller telefonmöte med en jurist.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.