Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ge bort gåvor inför en skilsmässa

Hej! Jag och min fru sålde vårt hus i augusti med förtjänst och vinsten blev ca 600 000 var. Nu hon har köpt ny bil m.m. efter detta och gillar att spendera sina pengar särskilt till alkohol med vänninor dagligen. Hon har börjat nämna allt oftare att hon kommer vilja skiljas snart, särskilt när hon är onykter kommer detta upp och att då ska vi dela även på pengarna jag har kvar efter försäljningen av hus samt mina besparingar eftersom hon inte har mer än omkring hälften kvar nu. Vi har delad ekonomi sedan flera år men inget som är skrivit på papper om detta. Hon kommer alltså inte vilja skriva på ett enskilt egendom avtal så jag undrar kan jag skriva gåvobrev och mycket hellre ge dom till min mor som gåva så dom inte bara hamnar hos min fru / exfru? Är det ett sätt som fungerar juridiskt? Eller finns det något annat sätt ni kan rekommendera? 

Rådgivarens svar

2020-11-30

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bodelning

Vid en skilsmässa ska makarnas egendom delas genom bodelning, 9 kap. 1 § ÄktB. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Giftorättsgods är all den egendom som inte är enskild, 7 kap. 1 § ÄktB. Det finns olika sätt att göra giftorättsgods till enskild egendom. Ett exempel är att skriva ett äktenskapsförord.

Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes, det vill säga den dag då ansökan om skilsmässa har kommit in till tingsrätten. Denna dag kallas för brytdagen och efter denna dag har det ingen betydelse om egendomsförhållandena ändras, 9 kap. 2 § ÄktB.

Vederlagsregeln

I 11 kap. 4 § ÄktB finns den s.k. vederlagsregeln. Syftet med vederlagregeln är att skydda make mot att den andre maken inför en äktenskapsskillnad genom gåva minskar sitt giftorättsgods och den egendom som ska bli föremål för bodelning. För att regeln ska bli tillämplig ska tre rekvisit vara uppfyllda:

  1. Gåvan ska ges utan samtycke av den andre maken.
  2. Gåvan ska ges inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes.
  3. Giftorättsgodset ska ha minskat i inte obetydlig omfattning. Om gåvans värde (eller gåvornas sammanlagda värde) uppgår till mer än 10 procent av givarens nettogiftorättsgods, bör detta därigenom anses ha minskats i inte obetydlig omfattning.

Om dessa tre rekvisit är uppfyllda görs bodelningen som om egendomen fortfarande tillhörde givarmaken, det vill säga gåvans värde ska räknas med i bodelningen.

Rekommendation

Jag rekommenderar inte att ge bort en gåva till din mor inför en eventuell skilsmässa, eftersom det kan träffas av vederlagsregeln. För att undanta egendom från bodelningen måste egendomen vara enskild. Ni kan därför skriva ett äktenskapsförord som ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda makarna. Ett äktenskapsförord behöver även registreras hos Skatteverket för att bli giltigt.

För vidare rådgivning rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av våra jurister på Familjens Jurist. Juristerna har en stor kunskap och erfarenhet inom familjerätt. Ni kan upprätta ett äktenskapsförord på egen hand via Familjens Jurists onlinetjänst till fast pris.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.