Hej,
2011 flyttade jag till min sambos bostadsrättslägenhet som hon sedan sålde. Hon tog ensam lån samt betalade kontantinsatsen för vår nya lägenhet.
Vi har delat kostnader på det sättet att sambon betalade bostadskostnader och alla resterande kostnader; mat, försäkringar, bil osv har jag bekostat. Vi har ett gemensamt barn på 7 år.
Nu har vi problem och ska separera. För att undvika vidare konflikter har vi överenskommit att jag temporärt flyttar ut från lägenheten. Sambon har också informerat om att hon planerar flytta till ett annat land (under våren 2020). Hon informerar också att hon planerar att antingen hyra ut eller sälja lägenheten. Min sambos åsikt är att jag inte har några rättigheter gällande lägenheten eller vårdnaden över barnet.
Vad gäller i min situation? Har jag rätt till något från lägenheten och hur gör jag om jag vill inleda en process kring vårdnaden om mitt barn?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag översiktligt gå igenom regler om bodelning för sambor och om vårdnadstvister, och sedan ge dig råd om hur du kan gå vidare.
Bodelning för sambor
Enligt Sambolagen finns en rätt till bodelning när ett samboförhållande upphör. Bodelning ska begäras inom ett år från att samboförhållandet upphörde, SamboL § 8. Det som ska i bodelningen är vad som kallas samboegendom, alltså bostad och bohag (till exempel möbler) som förvärvats för gemensamt bruk, SamboL § 3 Genom en bodelning så delas värdet av samboegendomen mellan samborna.
Saker som inte är samboegendom, till exempel bilen, ska alltså inte ingå i bodelningen. Utgångspunkten med sådana saker är att den som äger den behåller den.
Om lägenheten
Vad gäller er lägenhet så utgör den samboegendom om den köptes för att ni skulle bo där tillsammans, vilket verkar vara fallet. Det spelar alltså ingen roll att det är din sambo som betalat för lägenheten och står på lånet, den ska ändå ingå i bodelningen och ni ska dela på värdet.
Detta innebär att en av er får behålla lägenheten och köpa ut den andra sambon. Om båda vill ha lägenheten, så går den till den sambo som bäst behöver bostaden, se SamboL § 16 andra stycket. När man bedömer vem som har störst behov kan det till exempel spela roll om den ena sambon kommer att ha ensam vårdnad om ett gemensamt barn, eller kommer bli boförälder till barnet efter separation.
Vårdnadstvist i domstol
Vid en vårdnadstvist i domstol ska rätten antingen ska ge föräldrarna gemensam vårdnad eller ge ensam vårdnad till en av föräldrarna, se Föräldrabalken (FB) 6:5. Vid detta beslut ska rätten beakta vad som är bäst för barnet, FB 6:2a. En förutsättning för att ge gemensam vårdnad är att föräldrarna kan samarbeta någorlunda konfliktfritt kring frågor som rör barnet.
Om gemensam vårdnad inte anses vara barnets bästa, så ges vårdnaden till en av föräldrarna. Utgångspunkten är att vårdnaden då ges till den förälder som antas bäst se till att barnet får en nära och god kontakt med den andra föräldern. Om det verkar som att den ena föräldern inte skulle möjliggöra att barnet får träffa sin andra förälder, så är detta något som talar för att inte ge ensam vårdnad till den föräldern.
Komma överens om vårdnad utan att gå till rätten
Det vanligaste är att man kommer överens utan att ta saken till domstol. Hos Familjerätten i sin kommun kan man gå på kostnadsfria samarbetssamtal för att få hjälp med att komma fram till bra lösningar och ta fram avtal som reglerar om vårdnad, boende och umgänge.
Sammanfattning och råd
Vad din sambo säger om dina rättigheter i fråga om er lägenhet och ert barn stämmer alltså inte. Du har rätt till bodelning inom ett år, där bohag och lägenheten ingår. Eventuellt har du rätt att ta över lägenheten. I Familjens Jurists onlinetjänst kan ni själva upprätta bodelningsavtal online. Om du istället önskar att få ett ombud som kan svara på mer detaljerade frågor och hjälpa dig att ta tillvara din rätt, kan du boka ett möte med en jurist.
Angående vårdnaden av ert barn så går det inte att säga hur rätten skulle döma i en vårdnadstvist, eftersom det är så många saker som har betydelse för bedömningen. Ett bra sätt att komma vidare i nuläget är att försöka komma överens med din sambo genom att gå på samtal hos Familjerätten och om möjligt ta fram ett avtal om vårdnaden. Vill du driva en process om vårdnaden rekommenderar jag att du tar kontakt med en jurist.
Hoppas att det nu känns lite klarare kring vad du har rätt till och hur du kan gå vidare.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.