Jag har en fråga. Under oktober 2018 tills oktober 2019 bodde jag och min sambo tillsammans i en lägenhet som han står för, vi separerade och levde som särbor. Jag spenderade ca 2-4 dagar hos honom varje månad under vår särbotid, jag stod aldrig folkbokförd hos honom under särbotiden och hade inte min fulla dygnsvila hos honom. Nu påstår han att jag ska betala honom halva hyran dem månaderna vi var särbos för han är arbetslös och påstår att socialtjänsten sagt att jag är försörjningsskyldig genom att betala halva hyran trots att vi levde som särbor och jag var bara hos honom ett fåtal dagar varje månad under särbotiden. Socialtjänsten i min kommun säger att när vi blev särbos är jag inte försörjningsskyldig. Han är påstridig och säger att han kommer gå till kronofogden för att få hjälp men i mina öron låter allt fel för såvitt jag vet var jag aldrig försörjningsskyldig under vår särbotid.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag uppfattar din fråga som att ni inte är/var gifta som särbor samt att ni saknar gemensamma barn. Om jag har uppfattat detta fel får du skicka in en ny fråga till oss för då skulle mitt svar vara annorlunda.
Ekonomiska skyldigheter gentemot sambo/särbo
När två personer som inte är gifta stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande med ett gemensamt hushåll räknas dem som sambor i juridisk mening (1 § sambolagen). Med gemensamt hushåll avses att samborna samarbetar kring vardagliga sysslor, att de har gemensam ekonomi eller åtminstone ett ekonomiskt samarbete. Sambolagen reglerar vad som händer när ett samboförhållande upphör. Ett samboförhållande upphör bl.a. om samborna flyttar isär (2 § sambolagen). Då kan bodelning ske om någon av samborna önskar (8 § sambolagen). Utgångspunkten är då att bostad som anskaffats för gemensam användning samt bohag ska delas lika mellan samborna (3 § sambolagen). Det är dock upp till samborna om någon bodelning ska ske. Däremot saknas regler kring hur kostnader ska fördelas mellan sambor och det finns inte heller någon underhållsskyldighet för sambor. Det råder dock avtalsfrihet vilket gör att bl.a. sambor kan avtala om det mesta, däribland underhåll (1 § avtalslagen).
Det saknas reglering för särbor som inte är gifta, vilket innebär att det inte finns någon form av underhållsskyldighet för särbor om inget särskilt har avtalats.
Vad som gäller i ditt fall
Huruvida ni gjorde någon bodelning när ni separerade framgår inte. Men det är inte heller relevant vad det gäller frågan om fördelning av kostnader och underhåll. Visserligen är det vanligt att sambor delar på kostnader för boendet men som sagt så finns det ingen reglering kring hur kostnader ska delas upp enligt sambolagen. Inte heller för särbor. Det faktum att du bodde hos din före detta sambo några få dagar varje månad anses troligtvis inte vara stadigvarande samt att du inte heller var folkbokförd hos honom. Det framgår dock inte huruvida ni delade ansvaret för det ekonomiska och om ni samarbetade kring vardagliga sysslor. Jag kan inte med säkerhet säga att ni inte sågs som sambor i juridisk mening vid den tidpunkt du anser att ni var särbor. Däremot är det oväsentligt om ni var särbor eller sambor gällande frågan om fördelning av kostnader då det saknas någon sådan reglering för både särbor och sambor. Du skriver att din före detta sambo står för lägenheten som ni bodde i, vilket jag tolkar som att du inte står med på eventuellt lån, hyreskontrakt eller liknande. Så under förutsättning att ni inte har avtalat om annat så har du ingen juridisk skyldighet att betala honom halva hyran för er tid som särbor. Det bör dock påpekas att muntliga avtal också är bindande, även om de är svåra att bevisa. Det innebär att om ni har kommit överens om att dela på hyran så är det ett giltigt avtal er emellan.
Sammanfattning
Det finns ingen reglering kring hur kostnader ska fördelas mellan sambor eller särbor enligt lag. Har ni inte avtalat om något annat är du inte skyldig att betala. Har du ytterligare frågor kring sambor, särbor, bodelning m.m. är du välkommen att kontakta Familjens Jurist! Här hittar du deras hemsida, annars kan du nå dem på telefonnummer 0771-771 070.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.