Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Har min före detta fru rätt att ta saker från vår gemensamma bostad innan skilsmässa?

Hej! Jag undrar om min före detta fru kan ta ca 30 flyttlådor från vårt gemensamma hus med saker utan tillåtelse när hon flyttade den 1 nov 19. Skilsmässan är inlämnad 17 okt 19. Är detta brott mot bodelningslagen? Jag har inte skrivit på några papper än och följdaktligen inte har koll på vad som tagits då jag inte var hemma vid tidpunkten för hennes flytt.

Rådgivarens svar

2020-04-10

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad och gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Rätt att ta sina saker vid en flytt

Utgångspunkten är att man har rätt att ta med sig sina saker vid en flytt. Det kan dock röra sig om olovligt förfogande om din före detta fru har tagit med sig saker som du äger. Brottet olovligt förfogande finns i 10 kap. 4 § brottsbalken och innebär att en person vidtar en åtgärd med egendom som han eller hon har i besittning men till vilken ägande- eller säkerhetsrätt är förbehållen annan, varigenom egendomen frånhänds den andre.

Bodelning

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, 9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Giftorättsgods är all den egendom som inte är enskild, 7 kap. 1 § ÄktB. Det finns olika sätt att göra giftorättsgods till enskild egendom. Ett exempel är att makarna kan skriva ett äktenskapsförord där de anger att viss egendom ska vara enskild.

Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes d.v.s. den dag då ansökan om skilsmässa kommit in till tingsrätten. Denna dag kallas för brytdagen och efter denna dag har det ingen betydelse om egendomsförhållandena ändras. Vid bodelning utgår man från egendomen som makarna hade på brytdagen, 9 kap. 2 § ÄktB.

Varje make är innan bodelningen skyldig att redovisa för sin egendom och för sådan egendom som maken har haft hand om men som tillhör den andra maken, 9 kap. 3 § ÄktB. Det innebär att varje make har en redovisningsplikt. Det innebär att din före detta fru är skyldig att redovisa för sin egendom som hon äger och för din egendom, om hon har tagit med sig något från er gemensamma bostad som du äger.

Makar har i regel en möjlighet att i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk. Det gäller även personliga presenter, 10 kap. 2 § ÄktB.

Sammanfattning och råd

Din före detta fru har rätt att ta sina saker vid en flytt. Det kan dock röra sig om olovligt förfogande om hon tar dina saker. Även om hon har tagit dina saker är hon ändå redovisningsskyldig för denna egendom vid en eventuell bodelning.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan boka en tid på deras hemsida.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.