Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur blir man av med en sambo som vägrar flytta ut?

Hej. En väninna lämnade sin sambo och köpte hus till sig och sina två söner. Efter något år tar hon tillbaka sitt ex och allt blir kaos. Han bara super och utnyttjar henne och har till och med lyckat dra med sig grabbarna (som nu är över 18 båda två). Hon står ensam på lånet och som ägare på huset, inga avtal finns skrivna mellan dem. Han är heller inte skriven på adressen pga skulder. Hur kan hon bli av med sambon?

Rådgivarens svar

2020-05-08

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Sambolagen och fastighet

När ett samboförhållande upphör och någon i förhållandet begär en bodelning så är det bara samboegendom som ska delas (8 § Sambolagen). Med samboegendom åsyftas den bostad och egendom som inköpts för att användas för gemensam användning (3 § Sambolagen). Det som någon av parterna äger sedan innan samboskapet ska alltså inte vara med vid en bodelning. En bodelning är inte obligatoriskt för sambos men ska ske om någon av samborna begär detta.

Om en bostad har förvärvats för gemensam användning så ska den anses som samboegendom. Har däremot en av samborna köpt fastigheten innan samboförhållandet inleddes så ska denna inte anses vara samboegendom och ska således inte delas samborna emellan.

Däremot om den ena sambon innehar den gemensamma bostaden med hyresrätt eller bostadsrätt och denne inte utgör samboegendom, så har den andra sambon rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden. För ett sådant övertagande krävs det att med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses som skäligt (22 § sambolagen).

Avhysning

Om en sambo vägrar flytta ut efter det att förhållandet är över, så kan den sambon som vill få ut den andra begära om en bodelning för att manifestera att sambon inte har någon rätt att bo kvar i bostaden. Om din sambo vägrar gå med på en bodelning kan du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Efter detta finns även möjlighet att begära om avhysning hos Kronofogden, vilka hjälper till att få ut sambon som inte har rätt att bo kvar i bostaden.

Er situation

Som ovan nämnt kommer inte fastigheten att vara med i bodelningen mellan er. Enbart den egendom som inköpts för gemensam användning kommer att fördelas er emellan.

Vidare så finns det möjlighet att få ut en sambo man inte längre vill bo med. Detta görs enklast genom att begära bodelning, där det kommer framgå att sambon inte har rätt att bo i bostaden. För att sedan begära avhysning av sambon hos Kronofogdemyndigheten. Du kan läsa mer om avhysning på kronofogdemyndighetens hemsida.

Känner du att du är i behov av ytterligare juridisk rådgivning angående hur du kan ta ditt ärende vidare kan du ta kontakt med våra erfarna jurister hos Familjens Jurist.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.