Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur får jag min sambo att flytta på sig?

Hej, Jag vill separera från min sambo. Hon vill inte. Vi har pratat om det gång på gång, men hon vägrar lyssna. Vi har gemensamma barn. En villa med samboavtal, ägarförhållandet är 80% på mig och 20 på henne. Jag vill inte flytta, inte hon heller. Hur gör jag och vilka rättigheter har jag samt vilka juridiska möjligheter har jag att genomdriva detta så att: Hon flyttar, jag köper ut henne och jag bor kvar.

Rådgivarens svar

2022-05-05

Hej. Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. 

Jag kommer börja med att besvara hur sambolagen (SamboL) reglerar situationen. Jag går sedan in på hur du kan lösa din situation rent praktiskt och avslutar med att lämna min rekommendation för hur du kan gå till väga. 

Sambolagen 

Sambolagen blir tillämplig då två personer i en parrelation flyttar ihop och har ett gemensamt hushåll. Vem som har rätt till bostaden när samboförhållandet upphör beror på om bostaden räknas som samboegendom eller inte. 

En bostad och även bohaget i bostaden räknas som samboegendom ifall man har förvärvat det för gemensam användning (3 § SamboL). Det innebär att om bostaden är köpt med avsikt att ni ska bo i den tillsammans ska den delas lika mellan er i en bodelning enligt 8 § SamboL. En bodelning kan begäras av antingen båda eller den ena sambon. Om bostaden inte är förvärvad för gemensam användning, till exempel om den är köpt för den ena partens egna bruk innan förhållandet uppstod räknas den inte som samboegendom och ingår då inte i bodelningen. 

Övertaganderätt av bostad 

Det finns en regel som innebär att den sambo som behöver den gemensamma bostaden bäst har rätt till den. Även om bostaden inte är köpt för gemensam användning kan det bli aktuellt med ett övertagande men då behöver sambon som övertar bostaden ersätta den andra sambons värde (22 § SamboL).

För att man ska anses ha bäst rätt brukar det ofta bedömas huruvida det finns barn som ska få rätt till att bo kvar eller om någon annan omständighet som handikapp, hälsa eller ålder gör det svårt för den ena parten att hitta bostad på annat håll. 

Din situation 

Om er villa är samboegendom kan övertaganderätten aktualiseras. Om du vill ta över bostaden behöver du visa att du har bättre rätt till den än din sambo, förutsatt att ni inte kan komma överens. Eftersom ni har ett samboavtal och du har möjlighet att köpa ut henne kan du hänvisa till det. 

Om villan är köpt för eget brukande från början så ska den som utgångsläge tillfalla den som köpt den från början. 

Hur får man en sambo att flytta? 

I första hand kan du vända dig till tingsrätten och begära en bodelningsförrättare. En bodelningsförrättare kan göra en bodelning som gör att samboförhållandet upphör trots att din sambo fortfarande bor kvar i bostaden. Om bostaden tillfaller dig i bodelningen har du ensamrätt till denna och din sambo måste flytta. 

Om sambon även efter bodelningen vägrar flytta kan du begära ett verkställande av beslutet. Detta görs hos kronofogdemyndigheten genom en ansökan om handräckning (3 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). Din sambo får då ett åläggande att flytta, en så kallad avhysning. En avhysning kan verkställas av Kronofogden efter ansökan.

Mitt tips till dig

Jag rekommenderar dig, om det går, att prata med din sambo igen. Det bästa är alltid som du säger att komma överens och att inte behöva blanda in myndigheter. Om det verkar hopplöst rekommenderar jag dig att ansöka om en bodelningsförrättare vid din tingsrätt. 

Även Familjens Jurist kan hjälpa till med en bodelning, om du vill prata med en jurist kan du boka en tid här. Du kan också läsa mer om bodelning på vår hemsida.  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.