Hej,
Min man har avlidit och det finns ett särkullbarn som har rätt till sitt del av arvet efter sin far. Efter bouppteckningen ska en bodelning nu göras där ett värde är satt på lösöret. Hur fördelas lösöret mellan mig och detta barn? Måste jag stå för att sälja det som är av värde för att i sin tur ge pengar till särkullbarnet eller blir det en fördelning av sakerna som man i sin tur väljer att sälja vidare? Har särkullbarnet rätt att kräva ut värdet av lösöret i kontanter för att undvika att själv behöva ordna med en försäljning?
Tack på förhand
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer först att redogöra för vilka regler som är aktuella för att sedan förklara vad som gäller i din situation.
Frågan aktualiserar den bodelning som efterlevande make gör med en make som avlidit. Bodelningen ska göras mellan makarna enligt äktenskapsbalkens regler där den avlidne makens arvingar och/eller testamentstagare träder in i den avlidne makens ställe.
Vid en bodelning ska makarnas andelar i boet beräknas (11 kap. 1 § ÄktB). Sedan ska andelarna fördelas på lotter och då gäller att makarna i första hand ska få den egendom som de önskar på sin lott (11 kap. 7 § ÄktB). Tanken är då att varje make själv ska få önska vilken specifik egendom de vill ha som motsvarar värdet av sin andel av giftorättsgodset. Till denna regel finns en del undantag. Till exempel har den make som har störst andel giftorättsgods rätt att, istället för att utge egendom, ge motsvarande värde i pengar (11 kap. 9 §). Dock gäller inte det motsatta, alltså om ett särkullbarn i en avlidens makes ställe har mest giftorättsgods har inte denne rätt att lösa ut den efterlevande maken med pengar om det är till nackdel för efterlevande make. Syftet är att den efterlevande maken inte ska tvingas lämna ifrån sig bohag m.m.
Som jag förstår av din situation har ni alltså lösöre som nu ska fördelas. Huvudregeln är då att ni så långt som möjligt ska få välja själva vilken egendom av lösöret som ni vill behålla till det värde som era respektive andelar motsvarar. Det är något ni får komma överens om själva.
Om det är så att du skulle ha störst andel giftorättsgods och då måste fylla ut särkullbarnets andel har du rätt att betala detta värde i pengar istället för att ge bort egendom. Det innebär inte att särkullbarnet har rätt att kräva pengar utan det är en möjlighet du har.
Kortfattat så är det alltså en fördelning av lösöret som ska göras som motsvarar värdet av era respektive andelar. Där får ni så långt som möjligt försöka komma överens om vem som ska ha vilken egendom. Särkullbarnet kan alltså inte kräva att du först ska sälja egendom för att sedan få pengar.
Om ni inte kan enas om fördelningen av lösöret kan ni ansöka om att domstolen förordnar en bodelningsförrättare som hjälper er med bodelningen. Har du övriga funderingar kring bodelning är du även välkommen att boka tid med en familjejurist för ytterligare rådgivning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.