Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur går man vidare när ena maken inte samarbetar vid en bodelning?

Hej nov.18 sa min man att han ville skiljas och jag flyttade ut mars 19. Vi har varit gifta i 14 år. Vi äger ett hus ihop och har 2 barn på 14 och 18 år. Jag skickade in enskild ansökan om skiljsmässa när jag upptäckte hans förhållande med en 23 år yngre tjej. Vi är skilda sen april detta år. Vi har suttit i tingsrätten 2 ggr Ang skilsmässan och underhåll som jag vill ha på vår dotter då hon 95% av tiden bor hos mig. Jag fick tillslut en liten klumpsumma för året som gått på 30 000 kr och vi kom överens om att ha månadsvis kontakt ang boendet och underhåll. Vår dotter på 14 år bor fortfarande mer hos mig och varje gång vi ska prata om underhåll så krånglar han och vägrar betala. Jag har tjatat om att bli utköpt ur huset sen den dagen jag flyttade ut och ingenting händer. Jag har kopplat in en jurist nu för att skriva en bodelning. Hon har skickat det till honom men han svarar inte. Det är 2 månader sen. Hon skickade honom en påminnelse för 2 v sedan och gav honom då ytterligare en vecka på sig att svara. Han har fortfarande inte gjort det. Hur kan jag gå vidare? Måste jag koppla in en bodelningsförrättare? Kan jag kräva att han får betala det då? Kan jag tvinga till försäljning? Har snart gått två år och jag har ingen vidare lust att äga ett hus han bor i med sin nya. Jag har inga pengar och kommer få extremt lite på huset då det har tappat värde. Känner att jag står lite klämd här nu.

Rådgivarens svar

2020-08-20

Hej och ett stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan redogöra för vad som gäller kring bodelning/bodelningsförrättare och avsluta med en rekommendation utifrån din frågeställning. 

Allmänt bodelning och bodelningsförrättare 

Utgångspunkten är att en bodelning förrättas av makarna gemensamt. Om det skulle vara så att makarna inte är överens kring bodelningen finns det möjlighet för en make att hos domstol ansöka om att någon blir förordnad som bodelningsförrättare, se 17:1 Äktenskapsbalken. 

Vid händelse av att makarna inte kommer överens är det även bodelningsförrättarens uppgift att pröva sådana tvistiga frågor som uppstår och som är av betydelse för bodelning, såvida dessa tvistiga frågor inte är föremål för rättegång, se 17:6 Äktenskapsbalken. Bodelningsförrättaren får då själv bestämma om bodelning i enlighet med de regler som finns i Äktenskapsbalken. 

Utgångspunkten är att en bodelningsförrättare ska betalas av makarna, där de står för hälften av kostnaderna var, se 17:7 2 st Äktenskapsbalken. Det finns dock möjlighet för bodelningsförrättaren att bestämma en annan fördelning om ena maken agerat vårdslöst eller försumligt och därigenom orsakat en ökad kostnad. Bodelningsförrättaren kan även bestämma en annan fördelning om makarnas ekonomiska förhållandena ger särskild anledning till det, se 17:7 2 st Äktenskapsbalken. Denna typ av jämkning ska dock ses som ett undantag.  

En make som är missnöjd med en bodelning har möjlighet att klandra den. Detta sker genom att en make inom fyra veckor efter delgivning av bodelningen väcker talan mot den andra maken. Om bodelningen inte klandras inom fyra veckor efter delgivning förlorar maken sin talan, se 17:8 Äktenskapsbalken. 

Den make som övertar gemensam bostad eller bohag och inte kan tillgodose den andre maken med egendom ur giftorättsgodset ska vid övertagandet istället betala motsvarande belopp i pengar, även benämnt skifteslikvid, se 11:10 Äktenskapsbalken. 

Din situation och rekommendation 

Utifrån informationen i din fråga skulle jag rekommendera dig att kontakta en jurist i första hand för att diskutera om det kan vara så att en bodelningsförrättare behöver förordnas. Anledningen till detta är att en bodelningsförrättare många gånger kan bli dyrare i slutändan och att det därför kan vara ekonomiskt fördelaktigt att diskutera en strategi med en jurist som ser till ditt bästa. Det är dock en bodelningsförrättare som i slutändan kan genomföra en tvångsbodelning, vilket gör att bodelningsförrättaren ska ses som ett sista alternativ. 

Om det nu skulle visa sig att en bodelningsförrättare behöver förordnas ska ersättningen till bodelningsförrättaren betalas av makarna gemensamt där de delar på kostnaden. Det finns undantag till detta men det går inte ur informationen i frågan att ge ett klart svar här. 

Vid händelse av att det finns en lagakraftvunnen bodelning på att din make ska utge skifteslikvid till dig kan du vända dig till kronofogden. 

 

Bodelningsprocessen kan upplevas som utmanande och det uppstår ofta frågor och funderingar. Om du vill ha ytterligare rådgivning  går det jättebra att kontakta familjens jurist som har mångårig erfarenhet inom området. 

Jag hoppas du upplevt att du fått svar på dina frågor. Om du upplever att jag missuppfattat dig på något vis går det jättebra att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.