Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur gör man med huset vid en separation?

Hej!
Jag och min sambo ska separera, men vi kommer ej överens om huset.
Vi köpte huset gemensamt, min sambo betalade ca. 150 000 kr i kontantinsats men inga juridiska dokument skrevs. När min sambo sedan hamnade hos kronofogden skrevs huset över på mig. 
Nu vägrar han att flytta fören jag har löst ut honom och han vill ha sina 150 000 + halva husets värde (husets värde - lån / 2).

Vi har fyra gemensamma barn som mestadels kommer vara hos mig så jag anser att han ska ta hänsyn till det.

Vad är min skyldighet i detta fallet? Jag vill slippa gå vidare då det är svårt ekonomiskt. 

Skriv gärna ett utförligt svar, frågade på en annan sida och fick svaret: Du kan vägra.

 

Rådgivarens svar

2017-11-28

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att gå igenom lite allmänna regler som kan vara av intresse för att sedan avsluta med en sammanfattning och råd kring vad som gäller i just ditt fall.

Reglerna kring samboskap och vad som händer då ett samboförhållande upphör finns i sambolagen, (SamboL).

Samboskap

Av 1 § SamboL framgår att med sambor avses två ogifta personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Detta innebär att ingen registrering av samboskap krävs, om man uppfyller det kriteriet ovan så räknas man automatiskt som sambor enligt lag.

Ett samboförhållande upphör om samborna med varandra eller någon av dem för sig ingår äktenskap, om samborna flyttar isär eller om någon av samborna avlider.

Bodelning då samboskap upphör

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras på begäran av någon av samborna, se 8 § SamboL. En bodelning innebär som huvudregel att man delar den s.k. samboegendomen lika mellan samborna.

Vilken egendom utgör då samboegendom? Det som utgör samboegendom är bostad och bohag som är förvärvat för gemensamt bruk, detta framgår av 3 § SamboL. Det är endast samboegendomen som ska ingå i en eventuell bodelning när samboförhållandet upphör. Detta innebär exempelvis att en bostad som en sambo har köpt innan samlevnaden vanligtvis inte anses vara förvärvad för gemensam användning och därav inte ska ingå i bodelningen.

Bäst behov av den gemensamma bostaden

I 16 § 2 st. SamboL regleras vem som har rätt att bo kvar i den gemensamma bostaden när ett samboförhållande upphör. Enligt bestämmelsen ska den som har bäst behov av bostaden få denna med avräkning på sin lott i bodelningen. För att en sambo ska få överta en bostad som tillhör den andra sambon krävs det dock att ett sådant övertagande med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt.

När man avgör vem som ska få bostaden är det avgörande alltså vem som har bäst behov av bostaden. Vid en sådan behovsprövning finns det en del olika saker att ta hänsyn till. Om man har barn i samboförhållandet och barnen huvudsakligen kommer att bo hos den ena sambon anses ofta den sambon ha bäst behov av bostaden. En sambos möjlighet att skaffa en ny bostad har också betydelse. Även omständigheter som en sambos ålder, hälsa och avstånd till arbetsplatsen kan vägas in i behovsprövningen.

Sammanfattning och råd

Om ett samboförhållande tar slut så kan samborna välja om de vill begära bodelning eller inte. Om någon av samborna önskar att bodelning ska ske innebär det som huvudregel att man delar den s.k. samboegendomen lika mellan samborna. Eftersom du skriver att inga juridiska dokument har upprättats utgår jag från huvudregeln i ditt fall. Som jag nämnt ovan är det endast bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk som utgör samboegendom. I ert fall har ni förvärvat huset för gemensam användning, detta innebär att er bostad utgör samboegendom. Detta betyder att ni båda har rätt till ett lika stort värde av huset. I praktiken innebär detta oftast att en av samborna behåller huset (man brukar säga att den sambon får bostaden på sin ”lott”) och därmed antingen får ”lösa ut” den andra sambon med halva bostadens värde eller så får den sambon som inte behåller huset erhålla så pass mycket samboegendom i övrigt att man uppnår ett lika stort värde.

Vem har då rätt att bo kvar i bostaden? Detta avgörs som nämnt ovan av vem som har bäst behov till bostaden. Som sagt är det en hel del olika faktorer som man kan ta i beaktning, men att du ska ha de gemensamma barnen hos dig är en tungt vägande faktor. Troligtvis innebär alltså detta att du har bäst behov av bostaden och rätt att få denna på din lott. Viktigt att komma ihåg är dock att din sambo fortfarande har rätt till halva bostadens värde om det är så att du behåller bostaden.

Om du känner att du skulle behöva ytterligare hjälp är du alltid varmt välkommen att boka en tid med någon av våra duktiga jurister, det gör du enkelt via vårt webbformulär, det hittar du här.

Jag hoppas att du har fått lite vägledning i din situation! Jag önskar dig all lycka till!

Vänligen,

Emma Andersson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.