Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur gör man vid en separation?

Hej jag undrar vad som gäller om man ska separera. Vi bor i hyresrätt o jag står på kontraktet. Jag vill separera o har sagt det till mannen men han gör ingenting för att hitta någonstans att bo. Vi har en 19-årig son som vill bo hos mig. Vad kan jag göra? Jag står inte ut längre!

Rådgivarens svar

2017-11-25

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

Svaret på din fråga beror på om du och din partner är sambos eller gifta. Eftersom du skriver att ni bor ihop och nämner inte att ni är gifta kommer jag att utgå från att ni är sambos. I detta fall blir sambolagen tillämplig. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid separation när ni är sambos. Därefter ges en kort redogörelse för det fall att ni är gifta.

Sambo
Sambos betyder att du bor tillsammans med din partner, se 1 § sambolagen. Samboförhållandet upphör när någon av samborna flyttar ut, se 2 § sambolagen. Vi en sådan separation ska en bodelning göras om någon av samborna begär det, se 8 § sambolagen. Vid bodelningen ska sambornas gemensamma egendom, också kallat samboegendom, delas mellan er. Med samboegendom menas bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner etc.) som är anskaffat för gemensam användning, se 5-6 § sambolagen. Från samboegendom undantas enskild egendom. Enskild egendom är egendom som en sambo har fått genom gåva eller arv, med villkor att egendomen ska vara dennes enskilda, se 4 § sambolagen.

Du skriver att ni bor i en hyresrätt. Vare sig hyresrätten ska ingå i bodelningen eller inte beror på om hyresrätten anskaffades för att du och din man skulle bo där gemensamt. Om du hade lägenheten innan du träffade din man utgör den inte samboegendom och ska då inte ingå i bodelningen. Om du däremot skrev på hyreskontraktet när ni var tillsammans med avsikten att bo där tillsammans utgör den samboegendom, trots att det är du som står på kontraktet. Eftersom en hyresrätt inte åsätts något värde blir det inte aktuellt att “dela” denna tillgång mellan er. Istället får någon av samborna ta över lägenheten. Detta regleras i 16 § (om hyresrätten är samboegendom) respektive 22 § (om hyresrätten inte är samboegendom) sambolagen. Den som behöver bostaden bäst har rätt att ta över lägenheten, om det kan anses skäligt. Med tanke på att er son ska bo hos dig bör din sambo inte ha något skäl att ta över lägenheten varför du borde kunna bo kvar i den.

Om ni inte kan komma överens om hur ni ska fördela era tillgångar och vem som ska bo kvar i lägenheten kan du ta hjälp av en jurist. En jurist kan upprätta en bodelning mellan er och se till så att allt går rätt till. Du är välkommen att kontakta Familjens Jurist genom att klicka här.

Gifta
Är ni gifta måste ni ansöka om äktenskapsskillnad. Ni kan göra en gemensam ansökan om ni är överens om att separera eller så kan du göra en ensam ansökan. Ansökan om äktenskapsskillnad skickas in till tingsrätten i den kommun ni tillhör, se här. Om någon av makarna begär det löper sedan en betänketid på 6 månader. Vid äktenskap är alla era tillgångar gemensamma och kallas giftorättsgods. Giftorättsgodset ska delas lika vid en bodelning. Enskild egendom får undantas. Den som behöver hyresrätten bäst kommer att få bo kvar i den om det anses skäligt. Även i detta fall är det bra att ta hjälp av en jurist.

Er son
Ett barn står under föräldrarnas vårdnad fram tills barnet fyller 18 år, se 6 kap 1 § föräldrabalken. Föräldrarna har då en underhållsskyldighet gentemot barnet, se 7 kap 1 § föräldrabalken. Om barnet fortfarande studerar gäller dock denna underhållsskyldighet fram tills dess att barnet fyller 21 år, men barnet står inte längre under föräldrarnas vårdnad. Underhållsskyldigheten innebär att föräldrarna ska se till att barnets behov är uppfyllda, bland annat att de har någonstans att bo. Eftersom er son är 19 år krävs det att han fortfarande studerar för att ni ska vara underhållsskyldiga gentemot honom.

Behöver ni hjälp?
Om ni behöver hjälp med att upprätta bodelningen och ytterligare redogörelse för vad som gäller angående hyresrätten och er son är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.