Hej, min man vill skiljas och vi är nu i fasen att ordna huset till försäljning. Utan min vetskap har min man då i dagarna gått och tagit blanco lån på 200-300.00 vad jag vet , samt köpt en bil för 800.000.
Hur påverkar detta mig vid bodelning? När huset säljes? Är det min del av vinsten som han minimerar nu genom att leva som han gör?
Tacksam för svar
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Makars egendom
Frågor rörande makars egendom, skilsmässa, bodelning mm. regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 1 kap. 3 § ÄktB svarar varje make själv för sina tillgångar och skulder. Det innebär t.ex. att ena maken inte har någon rätt till inkomster från försäljning av den andra makens egendom. Äktenskapet innebär heller inte någon skyldighet att betala sin makes skulder.
Bodelning
När äktenskapets upplöses sker i princip alltid en bodelning. Bodelning innebär kortfattat att en likadelning av giftorättsgodset ska göras. Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Viss egendom som utgör giftorättsgods får dock undantas, såsom kläder och annat för personligt bruk, presenter samt viss egendom av speciell natur (t.ex. försäkringsersättning och immaterialrätter).
Bodelningen innebär alltså, för den make som har minst giftorättsgods, ett anspråk på så mycket av den andres giftorättsgods att en likafördelning uppnås. Delningen ger inte rätt till någon specifik egendom. Det är i stort sett upp till den make som har mest giftorättsgods att bestämma vad denne vill överlämna till den make som har minst, så länge inte egendomen i fråga är uppenbart olämplig.
Händelser mellan skilsmässa och bodelning
Tidpunkten för bestämmande av vad som ska tas med i bodelningen är dagen för ansökan om skilsmässa, 9 kap. 2 § ÄktB. Detta brukar kallas ”den kritiska tidpunkten”. Det innebär att allt giftorättsgods som finns i boet den dagen ska tas med i bodelningen. Tillgångar som tillkommer efter detta datum ska inte vara med i bodelningen.
Från den kritiska tidpunkten fram till dagen då bodelningen sker har bägge makar redovisningsplikt, 9 kap. 3 § ÄktB. Det innebär att makarna ska kunna visa på vilket sätt deras egendom påverkats, t.ex. för att något sålts, getts bort eller bytts ut. Kvitton eller andra verifikationer ska visas upp för att styrka dessa transaktioner.
Om ena maken säljer egendom som utgör giftorättsgods under perioden som redovisningsskyldigheten råder och införskaffar ny egendom för pengarna så blir effekten att den nya egendomen inte ska ingå i bodelning (eftersom den tillkommit efter den kritiska tidpunkten). En minskning av makens giftorättsgods har dock skett. Denna minskning spelar dock ingen roll eftersom det är förhållandena på den kritiska tidpunkten som gäller. Man räknar alltså i praktiken som om egendomen fortfarande finns kvar i boet.
Rekommendation
Som jag förstår din fråga så har din man gjort detta efter ansökan om skilsmässa, men innan bodelningen. I ett sådant fall så ska försämringen av din mans ekonomi inte beaktas, eftersom den skett efter den kritiska tidpunkten. Det är alltså bara de tillgångar och skulder som fanns på dagen för ansökan om skilsmässa som ska vara med i bodelningen.
Eftersom makar inte heller i övrigt har något ansvar för varandras skulder så kommer det inte heller påverka din rätt till din del av vinsten från husförsäljningen.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor så är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.