Hej har varit sambo i nio år nu har vi gått isär hon tog det hon ville ha med dej o flyttat ut för två månader sen bytt Addresen för en månad sen jag är ensam laddaren ägare på villan ö jag är ägare till två bilar o en fyrhjuling nu är frågan kan hon komma efteråt och kräva saker i så fall hur länge kan hon det
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Regler om samboförhållanden finns i sambolagen.
När samboförhållanden upphör
Enligt 2 § sambolagen upphör ett samboförhållande om samborna eller någon av samborna ingår äktenskap, om samborna flyttar isär och om någon av samborna avlider. Om samboförhållandet upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap ska bodelning ske ifall någon av samborna begär det, detta står i 8 § sambolagen. Begäran om bodelning måste i så fall ske inom ett år efter att samboförhållandet upphörde. I situationen du beskriver verkar det som att samboförhållandet upphörde när din sambo flyttade ut. Det skulle alltså innebära att hon kan begära bodelning inom ett år räknat från det att hon flyttade ut. Värt att nämna är även att 9 § sambolagen reglerar samboavtal genom vilket sambor kan avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Om ni ingått ett sådant samboavtal kommer det alltså att påverka möjligheten till bodelning.
Bodelning enligt sambolagen
Om någon av er begär bodelning inom ett år efter att din sambo flyttade ut kommer det vara samboegendomen som ingår i bodelningen enligt 8 § sambolagen. Samboegendom är enligt 3 § sambolagen sambors gemensamma bostad och bohag om det förvärvats för gemensam användning, alltså att avsikten varit att egendomen skulle användas gemensamt. I 4 § sambolagen räknas några sorters egendom upp som inte ingår i samboegendomen. 5 § sambolagen klargör vad som räknas till gemensam bostad, och bohag är enligt 6 § sambolagen möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Bohag som används uteslutande för den ena sambons bruk räknas inte. Vid bodelningen beräknas sambornas andelar av samboegendomen, därefter dras skulder av och efter det delas värdet av den samboegendom som finns kvar lika mellan samborna, se 12-14 §§ sambolagen.
Sammanfattning och rekommendation
Förutsatt att ni inte har ett samboavtal kan din sambo begära att bodelning av gemensam bostad och bohag ska ske om hon begär det inom ett år efter att hon flyttade ut. Jag kan inte såhär på rak arm uttala mig om vilka av era ägodelar som skulle ingå i en eventuell bodelning eftersom svaret blir beroende av om de kan räknas som samboegendom och om de förvärvades för gemensam användning eller inte. Exempelvis skulle villan kunna ingå om det var er gemensamma bostad och ni förvärvade den för gemensam användning. För att få ytterligare vägledning i just din situation skulle jag därför rekommendera att du tar kontakt med Familjens jurist som har stor erfarenhet av bodelningar. Det finns möjlighet att boka tid för telefon- eller onlinemöte på deras hemsida.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.