Jag är sambo och vi har köpt ett fritidshus tillsammans där vi båda står på kontraktet/lånet. Nu ska vi separera och jag ska behålla huset och lånen. Läste detta: I en bodelning mellan sambor ingår inte fritidshus. Vad menas med detta, ska jag inte lösa ut min partner? Är tacksam för svar.
Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för aktuella lagregler och förslag på hur man kan gå vidare i ett fall som ditt.
Bodelning enligt sambolagen
När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra, skall på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. (8 § sambolagen) Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning. (3 § sambolagen) Till sambors gemensamma bostad och bohag räknas inte egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål. (7 § sambolagen)
Ett fritidshus kan med andra ord inte fördelas genom en bodelning mellan sambor.
Alternativ för att lösa ut en delägare från egendom som ägs gemensamt
Vill man förändra ägandet för ett gemensamt ägt fritidshus som före detta sambor är man istället hänvisad till något annat sedvanligt avtal där detta kan regleras, förslagsvis genom gåva eller köp. Dessa avtal ska följa formkraven uppställda i 4 kap. jordabalken. Handlar det endast om att överta fastighet och lån kan detta göras i ett gåvobrev. Ska det däremot utgå ytterligare vederlag för fastigheten är en köpehandling att föredra.
Rekommendation
För att vara säker på att ett avtal upprättas juridisk korrekt kan det vara en god idé att boka en tid med Familjens Jurist för att få hjälp. Ett gåvobrev kan även upprättas online genom Familjens Jurists onlinetjänst, se denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.