Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur påverkas bodelningen av att vi inte har gemensam ekonomi?

Jag undrar hur det är när man är gift men inte har gemensam ekonomi? Vad gäller för personliga sparkonton placerade i fonder/aktier? Ska dessa delas lika även om det är tänkt som pensionsspar? En bil som ägs och avbetalas av bara den ena parten? Vad gäller här? Vem ärver mig om jag skulle gå bort när man ingår i en bonusfamilj? Är det maken/makan 50% och egna barn 50%?

Rådgivarens svar

2021-08-23

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer nedan att beskriva några av de regler som kan bli aktuella för de olika delarna. Reglerna finns i Äktenskapsbalken (ÄktB) och Ärvdabalken (ÄB). Jag avslutar med en rekommendation utifrån din fråga.

Fördelning av egendom inom ramen för äktenskapet

I ett äktenskap har varje make ansvar för och råder över sin egendom samt svarar för sina egna skulder (1 kap. 3 § ÄktB). Ansvaret för egen egendom och egna skulder förändras alltså inte av att äktenskap ingås och är heller inte beroende av huruvida makarna har gemensam ekonomi eller inte. Vid en skilsmässa ska däremot makars egendom i form av giftorättsgods, såsom pengar på bankkonton, bil, bostad och bohag som huvudregel räknas samman och genom en bodelning delas lika mellan makarna, efter att avdrag gjorts för skulder (9 kap. 1 § ÄktB).

Vad ska undantag från en bodelning?

Det finns en möjlighet att undanta egendom från en bodelning genom att göra egendomen till enskild egendom. Egendom kan göras enskild exempelvis genom ett äktenskapsförord alternativt genom ett testamente eller gåvobrev med förordnande om enskild egendom (7 kap. 2 § ÄktB). Utöver enskild egendom görs också undantag för pensionsrättigheter till följd av pensionssparavtal eller försäkring som helt eller delvis ska undantas från en bodelning (10 kap. 3 § ÄktB). Gällande personliga sparkonton som är avsedda för pensionssparande finns däremot inget undantag. Om behållningen på det personliga sparkontot inte är enskild egendom så ska den därför delas lika mellan makarna vid en bodelning.

Vem ärver en avliden?

När någon avlider finns det en bestämd arvsordning som anger vem som ärver. I första hand är det barnen till den som avlider som ärver. Om något barn har avlidit så träder dennes barn, det vill säga arvlåtarens barnbarn, i dennes ställe (2 kap. 1 § ÄB). Om den som avlider är gift är det istället dennes make som ärver framför gemensamma barn. Om den som avlider däremot har barn sedan tidigare, så kallade särkullbarn, är det fortfarande som utgångspunkt barnen som ärver.

Sammanfattning och rekommendation

Huruvida ni har gemensam ekonomi eller inte har ingen särskild betydelse för hur egendomen delas upp mellan er vid en bodelning. Under äktenskapet ansvarar ni alltså var och en för era egna tillgångar och skulder. Vid en skilsmässa ska makarnas egendom som utgör giftorättsgods delas lika genom en bodelning. Egendom som undantas från bodelningen är bland annat sådan egendom som är någon av makarnas enskilda.

Om ingen av er egendom är enskild så ska allting ni äger räknas samman, efter att avdrag för skulder för exempelvis billån gjorts, och delas lika mellan er. Detta gäller alltså både personliga sparkonton avseeda för pensionsspar samt bil trots att den ägs och betalas endast av den ena maken. Om ni har egendom som ni inte vill ska ingå i en bodelning är mitt råd att du gör egendomen till enskild genom att skriva ett äktenskapsförord. Genom Familjens Jurists gör-det-själv-tjänst kan ni skriva äktenskapsförord online. Vill ni hellre skriva äktenskapsförord tillsammans med en jurist så kan ni boka tid här.

Gällande hur arvet fördelas efter dig så gäller som utgångspunkt att din make/maka ärver före dina barn endast om barnen är gemensamma. Har du barn sedan tidigare ärver de i första hand, även om du är gift. Det finns möjlighet att delvis reglera hur arvet ska fördelas genom att skriva ett testamente. Även testamente går att skriva själv i vår onlinetjänst. Självklart kan du även boka tid med en jurist för att få en mer detaljerad rådgivning och hjälp utifrån er specifika situation.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.