Hej, hur räknar man vid en bodelning? Vi äger halva huset som idag är värderat till 7,5 miljoner. Inköpspriset var 5,5 miljoner. Hur mycket ska jag ha i bodelning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Allmänt om bodelning
Det framgår inte av din fråga om du och din partner var sambos eller gifta. Beräkningen i en bodelning går till stor del ut på samma sätt men sambolagen (SamboL) ska tillämpas vid samboförhållande och äktenskapsbalken (ÄktB) ska tillämpas vid giftermål. Huvudpunkterna är att partnernas egendomar som ska vara med i bodelningen beräknas och sedan görs ett avdrag för respektive persons skulder. Värdet av egendomarna läggs sedan samman för att delas lika mellan parterna. Därefter delas egendomarna upp så att varje part får ett lika stort värde och en skifteslikvid kan betalas om ena parten behåller en egendom som överstiger det värdet, exempelvis huset. I bodelning mellan sambos ingår endast bostad och bohag (se 3 § och 8 § SamboL) medan nästan hela makars egendom förutom enskild egendom ingår i bodelningen vid skilsmässa (se 7:1-2 och 10:1 ÄktB).
Din situation
Vid värdering av fastigheter används oftast marknadsvärdet (i ert fall 7,5 miljoner). Ett avdrag för den latenta skatteskulden bör göras för att den som erhåller bostaden vid bodelning förr eller senare kommer betala kapitalvinstskatt vid en försäljning av fastigheten. Den latenta skatten är ca 22 % av kapitalvinsten på fastigheten. Kapitalvinsten är försäljningspriset minskat med anskaffningsutgiften, förbättringsutgifter samt kostnader för att försäljningen (se 44:13-14 inkomstskattelagen). Efter detta avdrag kommer summan delas lika mellan er och en bodelning kommer ske enligt beskrivningen ovanför.
Sammanfattning och rådgivning
Jag kan inte svara på exakt vad du kommer få ut av en bodelning då det beror på om ni är gifta eller sambos. I bodelningen ingår även andra egendomar än huset vilket påverkar utgången, även eventuella renoveringar (förbättringsutgifter) som gjorts på huset kan påverka slutsumman. Hur ni fördelar egendomen påverkar även vad den ena kan behöva betala i skifteslikvid till den andra.
Mitt råd är därför att ni kontaktar en jurist för att få hjälp att beräkna bodelningen och se till att allting går rätt till. Juristerna på Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet av bodelningar och familjejuridik. Läs mer om bodelning hos Familjens Jurist. Där kan ni boka ett personligt möte eller skriva bodelningsavtal online samt via telefon till ett fast pris.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.