Vi ska skiljas, på min mans initiativ, och bodelning göras. Min man har ett aktiebolag där han jobbar ensam som hyrläkare. Hur värderas aktiebolaget vid bodelning?
Hej! Stort tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse kring hur aktiebolag ska värderas vid bodelning.
Värdering av aktiebolag vid bodelning
Ett aktiebolag är giftorättsgods såtillvida det inte är enskild egendom. Egendom kan bli enskild bland annat genom äktenskapsförord, föreskrift i testamente eller vid gåva, 7 kap. 2 § äktenskapsbalken. Att ett aktiebolag är giftorättsgods innebär att det blir föremål för bodelning. Det är ett aktiebolags värde på den så kallade brytdagen som ska tas upp i bodelningen, 9 kap. 2 § äktenskapsbalken. Brytdagen är dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes eller den dag då anmälan om bodelning gjordes till domstol under pågående äktenskap.
Det finns ingen bestämmelse i lag eller uttalande av domstol kring hur ett aktiebolag ska värderas vid en bodelning. Däremot finns det två modeller som i praktiken brukar användas, avkastningsvärdemetoden och substansvärdemetoden. Ofta blir värderingen av bolaget relativt lika oavsett vilken metod man använder sig av. Om däremot värderingarna enligt metoderna inte överensstämmer är det svårt att säga vilken av metoderna som bör användas. I sådana situationer görs ofta en slags sammanvägning av metoderna. Vid mindre bolag, där kanske bara en person arbetar, bör dock substansvärdemetoden tillämpas.
Avkastningsvärdemetoden
Vid tillämpning av avkastningsvärdemetoden värderar man bolaget utifrån nuvärdet av det framtida överskott som företaget kan beräknas ge. Avkastningsvärdesmetoden utgår alltså från bolagets avkastningsförmåga. Avkastningsförmågan fastställs genom en så kallad kalkylränta som sedan används för att beräkna framtida avkastningar. Kalkylräntan är ofta problematisk att fastställa, men vid bestämmandet av kalkylräntan bör hänsyn bland annat tas till om företaget producerar tjänster eller produkter samt inom vilken bransch företaget verkar.
Substansvärdemetoden
När substansvärdemetoden ska tillämpas, exempelvis vid värdering av mindre bolag, utgår man från balansräkningen men beräknar tillgångarna och skulderna till verkliga värden. Det verkliga värdet beräknas genom att ta värdet så som det anges i den officiella balansräkningen och sedan addera skillnaden mellan marknadsvärdet och det bokförda värdet. Substansvärdet blir sedan skillnaden mellan de verkliga värdena av tillgångarna och skulderna. Vid beräkning av substansvärde är det ofta motiverat att även beakta bolagets goodwill.
I ditt fall och rekommendation
Så som jag förstår din fråga så arbetar din före detta man ensam i bolaget, vilket jag även tolkar som att det är ett mindre aktiebolag. I sådana fall bör substansvärdemetoden tillämpas i ert fall.
Det är mycket att ta hänsyn till vid en bodelning, bland annat värdering av egendom, och det kan därför vara omständligt att göra bodelningen själv. Familjens Jurist kan hjälpa er med bodelningen så att allting går smidigt och blir helt rätt. Här kan ni läsa mer om hur Familjens Jurist kan hjälpa er vidare med bodelningen.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att ställa dem till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.