Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur ska huset delas upp när bara en av samborna betalat för det?

Jag undrar vad sambolagen säger vid en separation.
Jag och min sambo köpte ett hus för 2 år sedan, vi köpte ett stort hus med många rum för att vår bonusfamilj skulle få plats tillsammans. Jag står inte på några lån och har inte heller lagt in några kontanter. Nu har vi beslutat oss för att separera och jag undrar därför vad som gäller. Ses fastigheten som en gemensam egendom enligt sambolagen? Har jag rätt till hälften av vinsten vid en försäljning? Hur löser man det i praktiken isåfall? Hur bevisar jag att huset köptes för att vi skulle bo där tillsammans? Min sambo kan ju säga motsatsen och då står ord mot ord. Vi skrev inga avtal vid köpet och vad jag har förstått så är det därför sambolagen som gäller, eller?

Rådgivarens svar

2020-09-07

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Du har flera frågor angående hur ert hus ska delas upp mellan er sambor när ni separerar. Jag redogör därför nedan för några av de regler som finns avseende egendom mellan sambor och avslutar med en sammanfattning utifrån din situation.

Regler om sambors egendom

Vad som gäller avseende sambors egendom regleras i sambolagen. Samboegendom är gemensam bostad och bohag som införskaffats för att användas gemensamt (3 och 5-6 §§). Som utgångspunkt ska samboegendom delas lika mellan samborna vid en separation. Annan egendom som exempelvis båt, bil eller fritidshus utgör inte samboegendom och omfattas därför inte av sambolagen. Sådan egendom tillfaller som regel den som äger den. Har alltså en bostad införskaffas för att bo i tillsammans och möbler och husgeråd köpts till det gemensamma boendet, ska detta delas lika mellan samborna vid en separation, oavsett vem som betalat vad eller hur mycket. Detta innebär att om samborna köpt en bostad som bara den ena parten betalat för, men med ändamålet att båda ska bo där tillsammans, ska bostaden ändå delas lika mellan parterna. 

Vill sambor däremot inte att sambolagens regler ska gälla så kan man genom ett samboavtal avtala bort dessa (9 §). Finns inget samboavtal gäller alltså sambolagen. 

Bodelning mellan sambor

Samboegendom ska, på begäran av någon av samborna, fördelas mellan dem genom bodelning när förhållandet upphör. En sådan begäran ska framställas senast ett år efter samboförhållandet upphörde (8 §). 

Din situation

Förutsatt att huset köptes gemensamt och för att ni båda skulle bo i det så är det samboegenom och ska då som utgångspunkt delas lika när ni separerar, oavsett vem som betalat vad. Du har då rätt till del av husets värde även om du inte betalat för huset. Ni kan sinsemellan komma överens om hur er egendom ska delas upp. Kan ni inte komma överens så kan ni antingen ta hjälp av en jurist eller en bodelningsförrättare. Vill du begära bodelning måste du göra det inom ett år från separationen. 

Bevis för att en bostad ska anses utgöra samboegendom kan vara knepigt. Har ni exempelvis folkbokfört er på adressen samtidigt och i samband med inflytt och ingen av er haft någon alternativ bostad så kan det vara ett tecken på att bostaden avsågs vara gemensam. 

Avslutande rekommendation

Kan du och din sambo inte själva komma överens om hur ni ska dela upp saker och ting och vem som har rätt till vad så kan det vara bra att i första hand ta hjälp av en jurist. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om bodelning mellan sambor och till ett fast pris få juridisk hjälp via fysiskt möte eller telefon. Föredrar ni att skriva bodelningsavtalet själva, men med juridisk vägledning, kan jag rekommendera tjänsten bodelningsavtal online. Här kan du också läsa lite mer om vad som kan vara bra att tänka på när man ska separera.

I andra hand kan ni ansöka om en bodelningsförrättare. Detta alternativ kan dock bli kostsamt eftersom det dels uppstår kostnader för bodelningsförrättaren men även för ersättningen till sitt eget juridiska ombud. 

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.