Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur ska jag tolka uppsägningstiden i mitt avtal?

Hej ! Jag har hyrt en stol på en frisersalong, uppsägningstiden är 3 månader det står i kontraktet, vad som inte står är något om när man skall säga upp kontraktet, alltså den sista i månaden etc . Så jag sade upp stolen 15/9 och anser att det då är tom 15/12 som gäller. Men salongsägaren hädar att jag måste betala tom 31/12 . Det står som sagt inget i kontraktet att det är kalendermånad som gäller vid uppsägning, bara att hyran erlägges den sista i varje kalendermånad .....
Hur gör jag här?

Rådgivarens svar

2020-12-03

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer först göra en allmän redogörelse för de relevanta rättsreglerna. Sedan kommer jag tillämpa reglerna på ditt fall och slutligen ge dig en rekommendation på vad du kan göra i nästa steg.

Nyttjanderättsupplåtelse

När en person hyr en stol på en frisörsalong är det fråga om en s.k. nyttjanderättsupplåtelse. Nyttjanderätten innebär att det finns ett avtal mellan salongens ägare och den personen som hyr stolen. Huvudregeln är att avtal ska hållas. Detta enligt både avtalslagen och allmänna avtalsrättsliga principer. För att säga upp ett nyttjanderättsavtal krävs det därför att båda parterna tar hänsyn till de bestämmelser som finns i avtalet.

Avtalstolkning

I ert fall finns det oklarheter i vad som gäller angående hyran vid uppsägning. Den första metoden man kan använda för att lösa sådana avtalsrättsliga problem är den s.k. språkinriktade metoden som innebär att man tittar på avtalets ordalydelse. Enligt denna metod skulle du bara betala fram till den 15/12 eftersom det bara står ”en månad” i avtalet.

En annan allmän avtalsrättslig princip som kan tillämpas är den s.k. oklarhetsregeln som innebär att oklarheter i avtalsvillkor ska tolkas till nackdel för den som formulerat villkoret. Om det är ägaren till salongen som skrev avtalet kommer du troligtvis inte behöva betala t.o.m. 31/12.

Det går även att tillämpa den s.k. teleologiska metoden. Metoden innebär att avtalet tolkas mot bakgrund av avtalets ändamål. Syftet med avtalet kan tänkas vara att även uppsägningstiden gäller för varje kalendermånad, även om det inte är skrivet. Eftersom du skriver att det står i hyreskontraktet att ”hyran erlägges den sista i varje kalendermånad” skulle en teologisk tolkning troligtvis vara den metod som salongägaren kommer använda sig av.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan jag säga att det finns olika sätt att se på avtalstolkning när det gäller oklara avtalsvillkor. Eftersom jag inte har sett hela avtalet eller vet vem som skrivit det är det svårt för mig att ge ett helt konkret svar. Jag skulle dock säga att du kan argumentera för att den språkinriktade metoden är mest rimlig eftersom den som skrev avtalet gjort ett val i att skriva ”kalendermånad” i vissa villkor och inte i andra.

Rekommendation

Först och främst bör du och salongsägaren försöka lösa tvisten själva. Om det inte går finns det möjlighet för er att vända er till domstol. Med tanke på att det rör sig om en halv månadshyra bör du dock vara medveten om att du vid en eventuell förlust riskerar att behöva betala dyra rättegångskostnader.

Om du väljer att ta ärendet vidare till domstol, så rekommenderar vi därför att du tar kontakt med en jurist. Det ökar chansen att gå vinnande ur tvisten. Familjens Jurist är en juristbyrå som är specialiserade på hyresavtal. Du kan boka en tid med en av deras jurister på Familjens Jurists hemsida.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.