Hej,
Jag och min fru skildes för tre år sedan och jag har försökt få till en bodelning sedan dess, det har minst sagt varit svårt och jag har inte önskat att ta in en tredje part för detta. Vi har bott kvar i samma hus tillsvidare för barnens skull. Nu vill jag att en av oss ska köpa loss den andra och då har vi frågetecken på hur vi ska värdera bostaden i bodelningen. Jag har läst i tidigare inlägg att praxis är att värderingen av bostaden ska vara en marknadsvärdering vid tidpunkten då ansökan för skilsmässan skickades in enligt kap 9 paragraf 2 i äktenskapsbalken. Stämmer detta?
Tack för svar.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse om vad som gäller i din situation.
Bodelning
Den rättsliga regleringen för bodelning hittas i äktenskapsbalken. När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan makarna genom en bodelning (9:1 äktenskapsbalken). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, en makes egendom är giftorättsgods i den mån egendomen inte är enskild egendom (10:1 äktenskapsbalken, 7:1 äktenskapsbalken).
Brytpunkten vid bodelning
Bodelningen ska göras med utgångspunkt i det egendomsförhållande som var den dagen som talan om äktenskapsskillnad väcktes (9:2 äktenskapsbalken). Detta är den så kallade brytpunkten, man kan säga att egendomsförhållandet mellan makarna är fryst vid den dagen som makarna lämnade in sin skilsmässoansökan. De tillgångar och skulder som fanns innan brytpunkten ska ingå i bodelningen, medans de tillgångar och skulder som tillkommer efteråt inte ska ingå.
Huset vid bodelningen
Vid uträkningen om hur huset ska värderas i bodelningen brukar uträkningen gå till på följande sätt:
+ Marknadsvärdet
- Latenta kapitalskatt
- Fiktivt mäklararvode
= Skiftesvärdet
Den latenta kapitalskatten och det fiktiva mäklararvodet räknas in eftersom den maken som tar över huset kommer i framtiden själv att stå för dessa kostnader, därför är det viktigt att räkna med dessa vid bodelningen. Vid bodelningen kan makarna själva komma överens om vilka summor som ska ingå i bodelningen, men eftersom det handlar om mycket pengar kan det vara bra att få hjälp med beräkningen.
Din situation
De tillgångar och skulder som ska ingå i bodelning är de som fanns vid tiden för ansökan om skilsmässan, alltså ska husets värde vid tiden för ansökan om skilsmässan vara det som ingår i bodelningen. Vi bedömningen om husets värde är det mycket som behöver tas med i bedömningen och det handlar om stora summor, därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist som kan hjälpa till med beräkningen. Om ni har flera funderingar, vill ha hjälp med beräkningen eller få hjälp att upprätta ett bodelningsavtal är ni välkomna att boka ett möte om bodelning med en av våra jurister på Familjens Jurist här. Om ni inte vill ha vidare rådgivning men ni vill se till att det blir ett juridiskt bindande bodelningsavtal kan ni använda vår Gör det själv-tjänst och upprätta ett bodelningsavtal online här.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.