Hej! Hur ser bodelning av fastighet ut under skilsmässa, hur fungerar det? I mitt fall har vi två bostäder, en lägenhet och ett radhus och vi bor åtskilda i varsin sedan flera år tillbaka på grund av spänd relation. Jag bor i radhuset och vill ha kvar den då min kropp är i dåligt skick och jag inte klarar av alls att stanna i lägenheten över en natt ens, sedan har vi adopterat ett barn också som nu är myndig men bor hos mig på heltid för han hatar min partner också. Han har autism och stora svårigheter att få jobb, inga vänner har han heller. Lägenheten är för övrigt väldigt liten så det lämpar sig bäst för en person att bo där, som min partner redan gjort under lång tid nu. Hen kan lika gärna få den i bodelningen, jag har inget behov av den till skillnad från radhuset. Min fråga är nu, räcker skäl som jag bland annat angett här till att jag kan få radhuset tilldelat för mig och barnet?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om lottläggning av en bostad i en bodelning mellan makar. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken (ÄktB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Lottläggning av bostad i bodelning
I bodelningen ska efter andelsberäkningen makarnas egendom fördelas på lotter. Makar som är överens har stor frihet att vid bodelningen bestämma vem som ska få exempelvis en bostad på sin lott. Är makarna inte överens finns det vissa regler om vem som ska få vilken egendom. En make har rätt att på sin lott i första hand få sin egen egendom eller den del av den som maken önskar (11 kap. 7 § ÄktB). Om en make äger en bostad, exempelvis ett radhus, har denna som utgångspunkt rätt att få denna egendom på sin lott i lottläggningen. Måste maken sedan kompensera den andra maken så får denne bestämma vilken egendom som den andra maken ska få i kompensation, alternativ ge maken pengar.
Dock har den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad rätt att få denna på sin lott. Övertagandet sker med avräkning på makens lott om inte värdet är ringa. Det finns vissa undantag till denna regel om egendomen är den andra makens enskilda egendom. För att ena maken ska få ta över den andra makens bostad måste övertagandet med hänsyn till omständigheterna vara skäligt. Vad som här kan beaktas är bland annat makens hälsa och om maken ska ha vårdnaden av barn (11 kap. 8 § ÄktB).
För att kunna ta över bostaden enligt 11 kap. 8 § ÄktB måste bostaden vara makarnas gemensam bostad. Vad som anses utgöra en gemensam bostad definieras i 7 kap. 4 § ÄktB. Däri anges att bostaden ska vara avsedd som makarnas gemensamma hem och att egendomen innehas huvudsakligen för detta ändamål. Enligt lagens förarbeten räknas till makars gemensamma bostad även en bostad som sedan en tid har upphört att vara makarnas gemensamma bostad, exempelvis på grund av att intiativ har tagits till skilsmässa.
Din situation
Du och din make är fria att lottlägga egendomen i bodelningen utifrån vad ni kommer överens om. Således kan ni komma överens om att du ska få radhuset och din make lägenheten. Går inte din make med på detta finns det ändock viss möjlighet för dig att få radhuset på din lott. Om du äger radhuset har du som utgångspunkt rätt att få radhuset på din lott om du vill det, dock behöver du då kanske kompensera din make med annan egendom eller pengar.
Äger du inte själv radhuset kan du möjligen överta den ändå, men då måste flertalet kriterier vara uppfyllda. Först måste bostaden utgöra er gemensamma bostad. Radhuset måste således vara avsedd som ert gemensamma hem och innehas huvudsakligen för detta ändamål. Om radhuset exempelvis tidigare varit ert gemensamma hem innan ni bodde i separata bostäder kan detta kriterium vara uppfyllt. Det är även ett kriterium att du ska ha störst behov av radhuset och att det ska vara skäligt att du tar över den. Bland annat kan ditt hälsotillstånd beaktas samt att din make har tillgång till lägenheten. Om värdet inte är ringa kan du behöva kompensera din make med pengar eller annan egendom.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du kommer kunna överta radhuset i bodelningen med din make. Det finns flera alternativ för att kunna ta över radhuset. Antingen kommer ni överens om att du ska få den på din lott. Om du äger radhuset har du som utgångspunkt rätt att få den på din lott. Annars kan du möjligtvis ta över den enligt 11 kap. 8 § ÄktB.
Jag rekommenderar att du pratar med en jurist som kan beakta samtliga omständigheter i ditt fall och därefter göra en bedömning av hur du kan gå vidare för att kunna överta radhuset i bodelningen. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att upprätta ett bodelningsavtal i onlinetjänsten!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.