Hej
Kan man skriva ett Bodelningsavtal vid skilsmässa själv om man är överens vem som ska ha vad?
jag hyr och står på kontraktet på bostaden å ha en son på 15 ej gemensam. Vi köpt saker ihop och delar upp detta lika så lösöret .
vad behöver vi tänka på .
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om bodelning
Regler om bodelning hittar vi i 9 kap. äktenskapsbalken. Enligt 1 § ska när ett äktenskap upplöses makarnas egendom fördelas mellan dem i en bodelning. Det som ska ingå i bodelningen är makarnas giftorättsgods. Makarnas egendom är giftorättsgods i den mån den inte utgör enskild egendom. Enskild egendom är egendom som i äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev är villkorat att tillhöra den ena maken som dennes enskilda. Makarna kan dock komma överens om att enskild egendom ska ingå i bodelningen. Har makarna endast enskild egendom behöver ingen bodelning ske. Bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (2 §).
Upprätta bodelningsavtal på egen hand
I samband med bodelningen ska ett bodelningsavtal upprättas. De enda egentliga kraven på hur ett giltigt bodelningsavtal ska utformas som går att utläsa ur äktenskapsbalken är att det ska vara skriftligt och att det ska skrivas under av båda makarna (5 §). I övrigt är det viktigt att tänka på att ni har med datumet för när talan om äktenskapsskillnad väcktes och att ni noga redovisar era tillgångar och skulder, dess värden som de såg ut det datumet och hur det ska fördelas mellan er. Ha även med datumet för när tingsrättens beslut om äktenskapsskillnad äger laga kraft. Ni bör ha med personuppgifter såsom namn, personnummer, adresser och telefonnummer så att det inte råder någon tvekan om vilka avtalet avser.
Rekommendation
Jag rekommenderar att ni använder er av Familjens Jurists onlinetjänst när ni upprättar bodelningsavtalet. Det är ett billigare alternativ än att ta hjälp av en jurist. Det går till så att ni får svara på ett antal frågor i ett formulär kring er själva, er egendom och hur den ska fördelas. Sedan får ni ett färdigt dokument som är ert bodelningsavtal som ni får skriva ut och skriva under.
Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga. Om du undrar över något annat är det bara att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.