Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur skriver vi över huset på ena maken vid skilsmässa?

Hej
Jag och min fru äger ett radhus tillsammans och vi har lån på huset. Hon vill nu skiljas men jag vill bo kvar i radhuset med våra två gemensamma barn och det vill hon också att jag ska göra. Hur gör man lättast och på bästa sätt för att jag ska äga hela radhuset själv när hon flyttar?

Rådgivarens svar

2021-01-20

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer främst att använda äktenskapsbalken för att besvara din fråga. 

 

Hur görs en bodelning?

Första steget vid en  bodelning är att ta upp varje makes giftorättsgods. (10 kap. 1 § äktenskapsbalken) Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. (7 kap. 1 § äktenskapsbalken) Från giftorättsgodset ska makarnas skulder dras av. (11 kap. 2 § äktenskapsbalken) Man får då fram hur mycket varje makes tillgångar är värda. Efter det slår man samman makarnas giftorättsgods och delar det på hälften, för att få fram vad varje make är berättigad till. (11 kap. 3 § äktenskapsbalken) Hur man därefter fördelar den faktiska egendomen kallas för lottläggning. (11 kap. 7 § äktenskapsbalken) Är makarna överens kan de vid lottläggningen fördela egendomen som de önskar. Får den ena maken egendom till ett högre värde behöver den kompensera den andra maken. 

 

Skriva över lånet

Banken behöver godkänna att lånet skrivs över till en person, och innan de kan göra det brukar de göra en bedömning av om personen som vill ta över lånet har ekonomisk möjlighet att ensam betala det. Om banken godkänner den sökande skrivs lånet över och den före detta medsökandes betalningsskyldighet upphör. Banken har ingen skyldighet att gå med på en flytt av lån till den ena maken i samband med skilsmässa och bodelning. 


 

Vad gäller i din situation? 

Det är alltså möjligt för dig att erhålla radhuset genom lottläggning i bodelningen. Den faktiska möjligheten till detta beror dock på era tillgångar i övrigt och om du har ekonomisk möjlighet att betala en eventuell mellanskillnad om huset är värt mer än resterande tillgångar som din fru kan få genom bodelningen. Banken behöver även acceptera en övergång av lånen till dig.

 

Min rekommendation till dig

Att ni är överens kommer att underlätta bodelningsprocessen avsevärt. Att genomföra bodelningen och värdera alla tillgångar kan ändå vara förhållandevis komplicerat, och mitt råd till dig är därför att ni bokar tid med en av Familjens Jurists erfarna jurister för att få hjälp med bodelningsprocessen. Att ha ett korrekt juridiskt dokument som styrker bodelningen och er nu gemensamma önskan kan vara en trygghet vid en eventuell tvist i framtiden.    

 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.