Pensionsspar måste de delas om man vart gift?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Regler om bodelning på grund av skilsmässa finns främst i äktenskapsbalken, som är nedan kommer att förkortas “ÄktB”.
Bodelning vid skilsmässa
Vid en skilsmässa ska en bodelning göras, enligt 9 kap. 1 § ÄktB. I bodelningen ska all gemensamt ägd egendom (s.k. giftorättsgods) delas lika mellan makarna, 10 kap. 1 § och 11 kap. 3 § ÄktB. Giftorättsgods är all egendom som inte räknas som enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Uppräkning av vad som är enskild egendom finns i 7 kap. 2 § ÄktB.
Ingår pensionspengar i bodelningen?
Rättigheter som inte kan överlåtas eller är av personlig art ska inte ingå i bodelningen enligt 10 kap. 3 § ÄktB. Allmän pension ska därmed undantas från bodelningen. Tjänstepension ingår vanligen inte heller i bodelningen, men det beror på hur tjänstepensionen är utformad och hur arbetstagarens rätt att förfoga över den ser ut. Om arbetsgivaren äger tjänstepensionen, anses den vara oöverlåtbar och ska därmed inte ingå i bodelningen. Om det istället är arbetstagaren som äger pensionsförsäkringen, likställs det med privat pensionssparande och ska därför ingå i bodelningen. Privat pensionssparande ska således ingå, men behöver undantagsvis inte göra det om det med hänsyn till makarnas ekonomiska förhållanden och andra viktiga delfaktorer skulle vara orimligt att det ingick i bodelningen.
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar som anger vad som ska räknas som enskild egendom. Genom ett äktenskapsförord kan makar avtala om att tjänstepension och privat pensionssparande inte ska ingå i en bodelning på grund av att det ska räknas som enskild egendom.
Sammanfattning och råd
Vid skilsmässa ska en bodelning göras där makarnas giftorättsgods ska delas lika mellan dem. Allmän pension ska inte ingå i bodelningen, inte heller brukar tjänstepension ingå såvida arbetstagaren äger pensionsförsäkringen. Privat pensionssparande ska dock ingå som huvudregel om makarna inte avtalar om att det inte ska ingå genom ett äktenskapsförord.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har ytterligare funderingar går det bra att ställa nya frågor i vårt frågeformulär. Du är även varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist för hjälp med att upprätta ett äktenskapsförord om det skulle vara aktuellt. För att komma till bokningen, klicka här. För hjälp med bodelning kan du klicka här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.