För ca 15 år sen fick jag ett stort försäkringsbelopp på grund av en trafikolycka. Jag har bara kunnat jobba 50% efter det. Fick därför invaliditetsbelopp. Pengarna sattes in på gemensamt konto och ca hälften av pengarna har gemensamt använts till husbygge, resor, bröllop och barn. Nu ska vi skiljas efter långt äktenskap och jag undrar hur det blir med pengarna som är kvar från mina försäkringspengar? Ingår dom i bodelningen?
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Din fråga handlar om vad som ska ingå i en bodelning, vilket är reglerat i äktenskapsbalken (ÄktB).
Enligt 10 kap. 1 § ÄktB ska makarnas giftorättsgods ingå i bodelning. Enligt 7 kap. 1 § ÄktB är en makes egendom giftorättsgods om den inte är enskild.
I 10 kap. 2 a § ÄktB finns en regel som anger att en make får undanta ersättning för bl.a. personskada från bodelningen. Regeln innebär att den typen av ersättning behandlas som om den vore enskild egendom; den tas inte med i bodelningen. Observera att ifråga om ersättning för inkomstförlust och kostnader gäller att endast den del av ersättningen som avser tiden efter att talan om äktenskapsskillnad väcktes, undantas från bodelning.
Du beskriver att du har fått ett invaliditetsbelopp från en försäkring och att du endast kan arbeta 50 %. Enligt det jag har skrivit ovan bedömer jag din situation enligt följande. I fråga om försäkringsbelopp för personskada ska det undantas från bodelning. Det gäller exempelvis ersättning för sveda och verk m.m. Till den del försäkringsbeloppet har avsett ersättning för inkomstförlust, ska endast den del som avser tiden efter att talan om äktenskapsskillnad väcktes undantas från bodelningen.
Exempel: Låt säga att man får 1 000 000 kr i ersättning för inkomstförlust och att detta gäller år 1 och år 2. I årsskiftet mellan år 1 och år 2 väcks talan om äktenskapsskillnad. Det betyder att 500 000 kr (hälften) ska undantas, medan det som återstår av de första 500 000 kronorna ska ingå i bodelningen.
Hur stor andel av ersättningen som ska undantas från bodelningen beror alltså dels på vad ersättningen syftar till att ersätta, samt vilken tidsperiod ersättningen avser.
För att ge ett bra svar på vad och hur mycket som ska eller inte ska ingå i bodelningen behöver det först klargöras mer specifikt vad ersättningen avser gällande skada, inkomstförlust och tid. För att få hjälp att reda ut detta är det en god idé att prata med en jurist. Du kan komma i kontakt med juristerna på Familjens Jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.