Vi har båda varit skrivna på, samma adress, han har flyttat från bostadsrätten, jag äger. Måste jag dela värdet av lägenheten, vid skilsmässa?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag uppfattar din fråga som att du är gift och undrar över vad som händer med din bostadsrätt vid en äktenskapsskillnad. Jag kommer att redogöra för vilka bestämmelser som aktualiseras vid en skilsmässa och bodelning, avslutningsvis kommer jag att gå igenom ditt ärende.
Makars egendom
Regler om bodelning och makars egendom finns i äktenskapsbalken. Som gift äger man sin egendom och ansvarar för sina skulder (1 kap. 3 §). Det är först vid en bodelning frågan om egendomen är enskild eller giftorättsgods aktualiseras. Egendom kan vara antingen giftorättsgods eller enskild egendom. Allting som inte är enskild egendom är alltså giftorättsgods (7 kap. 1 §). Giftorättsgods ska som huvudregel delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen utan behålls av respektive make (10 kap. 1 §). Egendom kan göras enskild genom äktenskapsförord, testamente eller gåva (7 kap. 2 §). För att egendom ska vara enskild genom testamente eller gåva så ska det framgå som villkor. Om enskild egendom används till att köpa något annat, exempelvis en båt så ses båten som enskild egendom. Båten anses ha ”trätt istället” för egendomen, även kallat surrogat (7 kap. 2 § p. 6).
Bodelning och lottläggning
När makar skiljer sig så görs en bodelning (9 kap. 1 §). I bodelningen räknas först fram värdet av makarnas giftorättsgods, varifrån makarnas respektive skulder ska täckas (11 kap. 2 §). Det sammanlagda överskottet från giftorättsgodset, efter skuldtäckningen, delas på två (11 kap. 3 §). Det kallas giftorättsandel. När man har beräknat giftorättsandelen ska man fördela giftorättsgodset, det vill säga egendomen mellan makarna. Det kallas för lottläggning. Det är upp till makarna själva att bestämma över det. Kommer man inte överens så får varje make behålla sin egendom (11 kap. 7 §). Den som bäst behöver bostaden har rätt att få den på sin lott (11 kap. 8 §). Har en av makarna fått egendom till ett högre värde än sin giftorättsandel så ska maken ge pengar eller egendom till den andra för att täcka upp (11 kap. 9 §).
Efter bodelningen ska det upprättas ett bodelningsavtal för att bodelningen ska bli bindande mellan makarna (9 kap. 5 §).
Din situation
Du skriver att du äger bostadsrätten och att din man har varit skriven där. Om bostadsrätten inte är enskild egendom så ingår den i en bodelning mellan er. Eftersom du äger bostadsrätten har du i första hand rätt att få den på din lott om det inte är så att din man bäst behöver bostaden. Det ska då främst handla om att ni har barn och att din man skulle ha ensam vårdnad. Det ska mycket till med andra ord för att bostadsrätten skulle hamna på hans lott då du äger den. Skulle det dock vara så att din man har bidragit till köpet ekonomiskt kan det föreligga så kallad dold samäganderätt och då är situationen annorlunda. Du kan läsa mer om det här. Om det blir så att du har egendom på din lott till ett högre värde än giftorättsandelen så kan du behöva betala din man för att täcka upp mellanskillnaden.
Om din bostadsrätt är enskild egendom så ska den inte omfattas i en bodelning, den undantas helt och du behöver inte dela på något värde. Bostadsrätten kan ha blivit enskild egendom exempelvis genom äktenskapsförord eller att du har köpt den med pengar du har fått som enskild egendom.
Jag vet inte hur er situation ser ut och skulle du önska vidare rådgivning i frågan skulle jag rekommendera dig att boka tid hos någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Du kan även läsa mer om bodelning och äktenskapsförord hos Familjens Jurist. Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Du är välkommen åter till Fråga Juristen om det uppstår ytterligare funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.