Jag köpte en bostad för snart 1år sedan. Som jag köpte helt med mina pengar och flyttade in med min sambo som inte betalade något, med tanken att vi skulle skriva ett samboavtal men min sambo har vägrat. Nu har det gått 1år och vi ska flytta isär. Måste jag dela halva bostaden med min sambo när jag står som ensam ägare och har betalat allt vid köp och även alla hyror och lån själv?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer inledningsvis att redogöra för vad som gäller vid bodelning som sambo och avslutningsvis gå igenom din situation.
Samboskap och bostad
Sambors egendom regleras i sambolagen. Som samboegendom räknas bostad och bohag som har införskaffats för gemensam användning (3 § och 5-6 §§). Utgångspunkten är att samboegendom delas lika vid en separation och bodelning, oavsett hur mycket var och en har betalat. Under ett samboförhållande varierar ofta utgifterna för hushållet och man bidrar efter förmåga. Kostnader för det vardagliga hushållet är inget kan återkrävas vid en bodelning. Det är frivilligt i ett samboförhållande att göra en bodelning vid en separation. Om någon av samborna begär en bodelning så ska det dock göras. Begäran om bodelning ska göras senast ett år efter att samboförhållandet har upphört (8 §). Vill man inte att reglerna i sambolagen ska gälla så finns det möjlighet att avtala bort lagen genom att skriva ett samboavtal (9 §). Att skriva ett samboavtal kan vara bra om man har gått in med olika mycket i en bostad.
Vem får vad?
Vid en bodelning så läggs värdet av all samboegendom ihop. Sedan görs avdrag för eventuella skulder som är kopplade till det gemensamma boendet och bohaget. Värdet som återstår delas sedan lika mellan samborna (13-14 §§). Samboegendomen fördelas sedan på lotter. Den som behöver bostaden eller bohaget bäst har rätt att få det avräknat på sin lott (16 §). Istället för att ge egendom för ett visst värde till den andra parten kan motsvarande belopp betalas i pengar (17 §).
Jämkning
Under vissa omständigheter kan det göras en jämkning vid bodelningen om resultatet skulle bedömas som oskäligt (15 §). En jämkning innebär att en part får behålla mer eller allt av sin samboegendom. Exempel på vad som skulle kunna leda till jämkning är:
· Förhållandet är nytt.
· Man har gått in med väldigt olika mycket pengar.
· En sambo har haft en bostad som inte räknas som samboegendom som byts ut mot ett nytt boende som blir samboegendom. Vid separation kort därpå kan det finnas anledning till jämkning.
· När en sambo har svarat för hela eller en stor del av finansieringen av en bostad och separation sker kort tid därefter.
Din situation
Huvudregeln är att all samboegendom ska delas lika vid en separation, oavsett hur mycket din sambo har bidragit med. Det står dock er fritt att bestämma om vad som känns rätt och rättvist för er. Skulle det inte vara möjligt att komma överens så finns det en möjlighet att begära jämkning vid bodelningen. Jag vet inte hur länge ni har varit sambor, men om det inte är så lång tid kan det vara en anledning till jämkning. Att du har stått för hela finansieringen och att ni har separerat kort där efter samt att du har velat skriva ett samboavtal är något som kan tala för att en jämkning skulle kunna ske. Då jag inte har tillräckligt information så kan jag inte ge ett direkt svar på din fråga.
Avslutande rekommendation
Om du och din sambo inte når en överenskommelse så kan det vara bra att ta hjälp av en erfaren jurist. Om så är fallet så skulle jag rekommendera dig att boka tid hos någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist för att få hjälp med dina frågor och de kan även hjälpa till med ett bodelningsavtal. Det finns även möjlighet för dig och din sambo att upprätta ett bodelningsavtal online till fast pris hos Familjens Jurist om ni skulle vara överens. Jag hoppas att mitt svar gav dig vägledning och önskar dig lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.