Jag är svensk medborgare och gifte mig 2019 med en brittisk medborgare i Storbritannien. Nu vill jag skiljas och undrar om jag kan ansöka om skilsmässa i Sverige.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra översiktligt för vad som gäller vid äktenskapsskillnad när det kommer till internationella äktenskap. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom din situation.
Internationella äktenskap
Vid internationella äktenskap aktualiseras frågan vilket/vilka länders domstolar som har domsrätt vid äktenskapsskillnad. Domsrätt betyder vilka domstolar som har rätt att döma. Om man vill ansöka om äktenskapsskillnad i Sverige så är det olika regler som gäller beroende på vilket land makarna har hemvist eller är medborgare i.
Domsrätt
Mer än ett land kan ha domsrätt vid äktenskapsskillnad. Det finns flera skäl som kan ge ett land domsrätt. Sverige är bundet till Bryssel II förordningen i och med sitt medlemskap i EU. Det är den förordningen som i första hand ska tillämpas i fråga om domsrätt. Några exempel på när Sverige har domsrätt är:
· Ansökan är gemensam och någon av makarna har hemvist här.
· Sökande är svensk medborgare och har haft hemvist i Sverige i minst sex månader.
· Sökande har haft hemvist i Sverige i ett år.
· Svarande har hemvist här.
Vilket lands lag kommer att användas?
Har Sverige domsrätt måste det även tas ställning till om det är svensk lag som ska användas. Har man gift sig efter januari 2019 gäller förordningen om makars förmögenhetsförhållanden. För äktenskap som har ingåtts innan ovanstående datum gäller lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap. Som huvudregel är det för de tidigare äktenskapen svensk lag som används i Sverige om någon av parterna är svensk medborgare (3 kap. 4 §). Har makarna gjort ett lagvalsavtal så gäller det i första hand. Ett lagvalsavtal innebär att man har kommit överens om vilket lands lag som ska gälla vid äktenskapsskillnad.
Hemvist
Begreppet hemvist kan skilja sig åt i olika länder. I Sverige (gällande den här frågan) innebär hemvist att man ska vara bosatt här och bosättningen ska vara stadigvarande. Man tar då hänsyn till vistelsens längd och övriga omständigheter såsom ens avsikt med boendet. Man tittar också på var personen har störst anknytning. I bedömningen brukar man se till var personen arbetar, har familj och vänner. Man ska alltså både vara bosatt i Sverige och ha anknytning för att anses ha hemvist. Hemvisten har betydelse både vid domsrätt och vilken lag som ska användas.
Din situation
Om du har haft hemvist i Sverige i sex månader så kan du ansöka om äktenskapsskillnad här då du är svensk medborgare. Är du och din man överens om äktenskapsskillnad kan svensk domstol handlägga er talan gemensamt. Jag vet inte hur möjligheterna ser ut för dig att ansöka om äktenskapsskillnad i Storbritannien då de inte längre är med i EU och det är brittisk lag som gäller. Om du ansöker om skilsmässa i Sverige gäller som huvudregel svensk lag. Det är dock inte säkert att det kommer vara svensk lag som tillämpas på frågor såsom bodelning. Det beror på när ni gifte er 2019 och hur hemvisten bedöms. Skulle din man ansöka om äktenskapsskillnad i Storbritannien innan du gör det i Sverige så skulle det kunna leda till att domstolen i Sverige pausar ditt ärende när det inkommer och att processen kommer föras i Storbritannien.
Rekommendation
Har du varit bosatt och haft hemvist i Sverige i sex månader så kan du ansöka om skilsmässa i Sverige. Tror du att din man kan ansöka om skilsmässa i Storbritannien och du inte vill driva processen där är min rekommendation att du inte väntar för länge med din ansökan. Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med någon av våra duktiga specialister på internationell familjerätt hos Familjens Jurist så att allt blir rätt och att du får vidare rådgivning. Dessa frågor kan vara ganska komplicerade och det kan vara bra att få reda på vad som är bäst för just dig. Du kan även läsa mer om internationell familjerätt här. Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.