Hej,
Jag äger en fastighet som jag köpte Maj 2015. Jag träffade jag min fru och vi gifte oss i November 2016 nu vill hon skiljas, hon har inga tillgångar.
Hon har aldrig varit folkbokförd i Sverige, hon bor i ett EU land, vi har bott tillsammans i min lägenhet från och till(hon åkte ofta till Belgien och stannade där i 3-4veckor, 5ggr under 14 månader, dvs totalt ca 4-5månader av dem 14 månaderna) från det att vi gifte oss.
Jag har försörjt henne med mat/kläder etc. under hela vår tid som gifta eftersom hon inte har haft någon egen inkomst. Hon åkte till sitt hemland(EU land) sen 5veckor tillbaka och hon svarar inte när jag ringer henne.
Frågan är om hon har någon rätt till ersättning i min bostadsrätt vid en bodelning hon står ej på några ägarpapper och hona har inte heller bidragit ekonomiskt till reparationer eller dylikt. Det är inga äktenskapsförord eller enskilt ägande papper skrivna.
Är tacksam för snabbt svar.
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ska redogöra för dig hur en bodelning går till efter ett kortvarigt äktenskap samt hur tillgångarna fördelas.
Bodelning vid äktenskapsskillnad
I samband med äktenskapsskillnad mellan makar ska en bodelning upprättas, se 9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB). En bodelning är en ekonomisk uppställning över makarnas samtliga tillgångar och skulder. I bodelningen ingår sedan makarnas giftorättsgods och inte sådant som utgör enskild egendom, se 10 kap. 1 och 4 §§ ÄktB.
Du skriver att ni inte har upprättat något äktenskapsförord eller att fastigheten är enskild egendom. Fastigheten utgör då giftorättsgods och ska således ingå i en bodelning.
Jämkning vid bodelning
Om en ordinär bodelning (likadelning) skulle leda till ett oskäligt resultat kan skevdelningsregeln i 12 kap. 1 § ÄktB aktualiseras. Vid bedömningen om ordinär delning skulle leda till ett oskäligt resultat har man att beakta:
Bestämmelsen är framförallt tillämplig på kortvariga äktenskap. Efter ett kortvarigt äktenskap är normalt den ekonomiska gemenskapen begränsad och en likadelning skulle därför bli oskälig om en make tillfört tillgångar av ett högre värde än den andra. Med kortvariga äktenskap menas ett äktenskap, som vid den dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes, inte varat mer än fem år medräknad tidigare sambotid.
Du skriver att ni har varit gifta i 14 månader. Det framkommer inte om ni varit sambos innan eller om ni ansökt om äktenskapsskillnad. Har du medfört större tillgångar än din fru har du möjlighet att påkalla jämkning och du får då behålla mer av ditt giftorättsgods än om du inte åberopar bestämmelsen. Man brukar schablonmässigt räkna på att varje år tillförs ytterligare 20 procent av tillgångarna till giftorättsgodset, månader kan beaktas.
Vem har rätt till fastigheten?
Huvudregeln är att vardera make ska få sin egendom på sin lott, se 11 kap. 7 § ÄktB. Undantag från huvudregeln sker om den andra maken bäst behöver bostad och bohag eller om skifteslikvid inte utges i kontanter.
Att någon make anses ha ett större behov av bostaden sker främst om makarna har barn och den ena maken har vårdnaden om barnet/barnen. Det framgår inte att så skulle vara fallet, och du bör få fastigheten på din lott.
Sammanfattning
Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning göras. Första steget är att ansöka om äktenskapsskillnad, det kan göras både gemensamt eller utav en av makarna. Du kan läsa mer om hur du går tillväga på domstolens hemsida, klicka här. Egendomsförhållandena ska tas upp så som de var dagen då ansökan inkom till tingsrätten. Man kommer i bodelningen kunna ta hänsyn till äktenskapets längd om du begär det. Jag rekommenderar att ni tar hjälp av våra erfarna jurister för att upprätta en bodelning, för att boka tid klickar du här.
Jag hoppas du har fått svar på frågan och önskar dig lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.