Jag och min sambo fick för 15 år sedan hälften var av en fastighet i gåva från sambons mor. I gåvobrevet finns villkorat förbehåll om överlåtelse - vi får inte överlåta fastigheten utan gåvogivarens godkännande. Gåvan utgör inte heller förskott på arv. Fastigheten har använts /används som vårt permanentboende och vi äger hälften vardera. Vi ska nu separera. Sambon flyttade ut för 6 månader sedan. Jag bor kvar med barnen 16 och 18 år gamla. Kan fastigheten ingå i bodelningen? Hur hanteras förbehållet om överlåtelse vid bodelning och vad gäller om vi inte är överens och gåvogivaren inte vill ändra villkoren så att jag kan ta över bostaden i samband med bodelning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga sambors bodelning av egendom som erhållits genom gåva. Jag kommer därför gå igenom relevanta regler i framförallt sambolagen (SamboL). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Bodelning mellan sambor
När ett samboförhållande upphör (2 § SamboL) kan någon av parterna begära bodelning inom ett år (8 § SamboL). En bodelning enligt sambolagen omfattar endast s.k. samboegendom. Med samboegendom avses bostad (5 § SamboL) och bohag (6 § SamboL) som förvärvats för gemensam användning (3 § SamboL).
I 4 § SamboL anges vilken typ av egendom som faller utanför begreppet samboegendom och därmed undantas bodelning. Egendom som tillfallit en sambo som gåva ska som utgångspunkt inte tas med i bodelningen (4 § 1 p. SamboL). Gåvan betraktas som sambons enskilda egendom under följande förutsättningar:
Vid sambors bodelning görs först en värdering av vardera sambos andel i samboegendomen (12 § SamboL). Därefter görs avdrag för skulder (13 § sambolagen). Av det sammanlagda värdet av sambornas egendom görs till sist en likadelning (14 § SamboL).
Gåvor med överlåtelseförbud
I ett gåvobrev kan gåvogivaren skriva in ett villkor om att gåvotagaren inte får byta, sälja eller ge bort gåvan till en annan person. Ett sådant villkor kallas för överlåtelseförbud. Ett överlåtelseförbud hindrar alltså en gåvotagare att överlåta egendomen utan gåvogivarens samtycke.
Överlåtelseförbud vid gåva får verkan mellan parterna. Överlåtelseförbudet gäller även gentemot borgenärer, vilket exempelvis gör gåvan förhindrad att utmätas av Kronofogdemyndigheten (5:5 utsökningsbalken, NJA 2010 s. 390).
Din situation
Om jag förstår omständigheterna i din situation rätt, har du och din sambo mottagit en fastighet som gåva gemensamt. Inledningsvis kan därför konstateras att 4 § SamboL inte blir aktuell. Fastigheten är inte på denna grund undantagen bodelning. 4 § SamboL tar istället sikte på gåvor som utgör enskilt mottagits och på så vis kan utgöra enskild egendom.
Gåvor med förbehåll om överlåtelseförbud innebär att viss egendom (i detta fall en fastighet) omfattas av ett villkor om efterföljande äganderätt i egendomen. Som grundläggande princip ska en gåvogivares vilja respekteras. Genom en bodelning ändras äganderätten till viss egendom. Därmed kan det anses motiverat att fastigheten, som utgångspunkt, undantas från en bodelning med respekt för överlåtelseförbudet. Hur ett visst överlåtelseförbud ska tolkas måste dock alltid avgöras i varje enskilt fall. För att avgöra om överlåtelseförbudet hindrar att fastigheten tas med i bodelningen krävs en mer ingående bedömning av överlåtelseförbudets innehåll och syfte.
Min rekommendation är att i första hand klargöra omfattningen av överlåtelseförbudet och dess syfte. Sådant klargörande kan du exempelvis få genom att ta kontakt med den som givit gåvan. Du kan även ta kontakt med en jurist. Om en jurist sätter sig in i samtliga aktuella omständigheter kan du få ett mer konkret svar på din fråga. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.