Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan ex-maka kräva pengar efter att lägenhet sålts?

hej,
jag har varit gift med en kvinna i 5 år och vi har två barn tillsammans.
5 månader efter vår skilsmässa gifter sig hon igen ha två barn med denna man.
Idag efter 5 års skilsmässa med mig vill hon ha pengar eftersom jag sålde min lägenhet. Jag köpte lägenhet med mina pengar, hela tiden när vi bodde tillsammans hon arbetade aldrig eller betalade några räkningar för att hyra mat fritidsresor köp av kläder och mer .....
dessutom lämnar jag henne barnbidragspengar för henne till nu i dag.
så att hon ger till sin familj i Afrika och fritt att göra vissa saker naturligtvis och lite pengar då och då
Jag skulle vilja veta mina rättigheter för denna dom.

Rådgivarens svar

2020-08-26

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Gäller underhållsreglerna?

Jag har uppfattat din fråga som att din ex-fru antingen begär ett underhåll eller att bodelning ska göras. Jag börjar med underhållsfrågan. Regler om underhåll mellan makar återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB). Huvudregeln är att efter äktenskapsskillnad (skilsmässa) svarar varje make för sin försörjning (ÄktB 6 kap. 7 § st. 1). Om den ena maken behöver bidrag till sitt underhåll under en övergångstid, har den ena maken rätt att få underhållsbidrag av den andra maken efter vad som är skäligt med hänsyn till denna makes förmåga och övriga omständigheter (ÄktB 6 kap. 7 § st. 2). Det finns ingen angiven övergångstid, men tanken är den andra maken kan behöva viss tid för att bli självförsörjande. Bidraget är tänkt att utgå under en omställningsperiod i syfte att ge den behövande maken möjligheter att genom utbildning och omskolning skaffa förvärvsarbete eller förbättra inkomsterna.

Såsom du förklarat situationen har jag svårt att se underhållsreglerna som tillämpliga. Bidraget är tänkt att gälla under en övergångsperiod och i syfte att ge möjlighet till utbildning och dylikt för att kunna förvärvsarbeta. I föreliggande fall verkar det inte som att din ex-fru vill ha pengar för att underlätta förvärvsarbete.

Bodelning?

Regler om bodelning hittas också i äktenskapsbalken. Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder (ÄktB 1 kap. 3 §). Detta innebär alltså att om en av makarna förvärvar något så är denna att betrakta som ägare till egendomen även i förhållande till den andra maken. Om du köpt egendomen och din ex-fru inte köpte den tillsammans med dig, är du att betrakta som lägenhetens ägare. Vinsten av denna blir då din. Om det dock är så att ni skiljt er utan att göra en bodelning kan läget bli annorlunda. När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (ÄktB 9 kap. 1 §). Bodelningen görs med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes (ÄktB 9 kap. 2 §). Bodelning måste inte göras i direkt anslutning till skilsmässan, det har funnits fall där bodelning genomförts år efter skilsmässan. I ett avgörande från Högsta domstolen godtogs en väntan på tio år (NJA 2009 s. 437).  Avgöranden från Högsta domstolen är prejudicerande, vilket innebär att de är vägledande för tolkningen och tillämpningen av lag. Det är alltså möjligt att fem års väntan godtas.

Vid ingående av äktenskap får man något som kallas för giftorättsgods. Detta innebär att vid en skilsmässa så har man rätt till halva värdet av den andre makens egendom. Giftorättsgodset ska ingå i bodelningen (ÄktB 10 kap. 1 §). En lägenhet är att betrakta som giftorättsgods. Om ni skiljt er utan att genomföra en bodelning är det möjligt för din ex-fru att påkalla en sådan för att ta del av egendomens halva värde.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis behöver du inte ge pengar enbart på grund av försäljningen av lägenheten. Utifrån det du uppgett verkar lägenheten ha varit din egendom och vinsten av denna blir därför din. Försäljningen aktualiserar inte underhållsreglerna, vilket betyder att din ex-fru inte kan göra dessa gällande. Om det är så att ni inte genomfört en bodelning, är det möjligt för henne att påkalla en sådan för att ta del av halva värdet av din egendom. Fem års väntan behöver inte innebära att bodelning inte kan göras, det är omständigheterna i det enskilda fallet som avgör. Eftersom jag inte vet alla omständigheter, så kan jag inte ge ett exakt svar i den delen. Om ni däremot redan genomfört en bodelning och fördelat tillgångarna så har du ingen skyldighet att ge henne pengar enbart för att du sålt lägenheten.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du välkommen att vända dig till Familjens Jurist som har allmän rådgivning.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.