Hej Är nu mitt uppe i en infekterad skilsmässa/ bodelning på grund av min frus otrohet. Tycker det är märkligt att man kan bete sig hur man vill och sen ändå ha rätt till hälften av alla tillgångar. Det jag funderar på är om jag kan anmäla min fru för det lidande jag har utsatts för på grund av hennes beteende/otrohet? Sömnlösa nätter, oro, ångest, depression och självmordstankar.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med dina fråga!
Din fråga berör möjligheter att få ersättning alternativt större del av giftorättsgodset till följd av din frus otrohet. Jag kommer inledningsvis för att redogöra vad som gäller i allmänhet för att sedan redogöra för din situation.
Brottsbalken
För att kunna bli dömd för brott krävs att handlandet är kriminaliserat enligt brottsbalken. Otrohet är inte kriminaliserat och det går alltså inte att anmäla någon för otrohet hos polisen eller någon annan myndighet.
Skadeståndslagen
Möjlighet till skadestånd regleras av skadeståndslagen. Av 2 kap. 3 § skadeståndslagen framgår att den som allvarligt kränker någon ska ersätta den skada som kränkningen innebär. Bestämmelsen tar dock sikte på exempelvis förtal, hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det finns alltså inte heller någon bestämmelse i skadeståndslagen som gör otrohet ersättningsgrundande.
Äktenskapsbalken
Av 1 kap. 2 § äktenskapsbalken framgår att makar skall visa varandra trohet och hänsyn. Paragrafen har dock ingen praktisk betydelse eftersom det inte finns några sanktioner kopplade till bestämmelsen. Inte heller äktenskapsbalkens bodelningsregler tar hänsyn till om någon av makarna varit otrogen. Det innebär att inte heller äktenskapsbalkens regler ger möjlighet att kräva ersättning eller större del av det gemensamma giftorättsgodset till följd av ena makens otrohet.
Din situation
Eftersom otrohet inte är förbjudet rent juridiskt kan du alltså varken polisanmäla, få större del av det gemensamma giftorättsgodset eller kräva skadestånd på grund av din frus otrohet.
Om du har fler frågor eller behöver vidare rådgivning hjälper vi på Familjens jurist dig gärna! Hoppas du har fått svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.