Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan jag bli skyldig att överta min makes skulder vid skilsmässa?

Vi har skiljt oss o huset står på honom o han skulder hos Kronofogen men eftersom vi varit gifta är halva huset mitt enligt lagen vet jag men hur är det när Kronofogden vill göra utmättning på huset har inte jag rätt till huset då ? ( jag har inga skulder hos Kronofogen )

Rådgivarens svar

2020-03-09

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer inledningsvis att redogöra för vad som sker juridiskt efter skilsmässan vad gäller ett gemensamt hus samt ansvar för makes skulder, för att därefter besvara dina frågor. 

Tillämplig lag i området är dels äktenskapsbalken (ÄktB)

Vad händer efter skilsmässa vad gäller ett gemensamt hus?

När makarnas äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, i enlighet med 9 kap. 1 § ÄktB. Enligt 10 kap. 1 § ÄktB skall all giftorättsgods ingå i bodelningen. Det följer av 7 kap § 1 ÄktB att all egendom som en make har är giftorättsgods, om den inte är att anse som enskild egendom. I 7 kap 2 § ÄktB finns en uppräkning av egendom som räknas som enskild. Det är bland annat egendom som är borttagen genom äktenskapsförord, villkorad gåva, eller testamenterad egendom. Det framgår inte av dina uppgifter om ni har äktenskapsförord, eller om något annat av undantagen är tillämpliga. Därigenom torde huset vara giftorättsgods. Du har därmed helt rätt i att huset utgör giftorättsgods och därmed är ni båda gemensamma ägare. 

Kan man ansvara för sin makes skulder? 

Varje make står för sina egna skulder enligt huvudregeln, 1 kap. 3 § ÄktB. Detta innebär att det är den make som står med skulder hos Kronofogden som kommer behöva betala för skulderna själv. Du kommer därmed aldrig behöva överta din före detta makes skulder, men skulderna kan ändå komma att påverka dig vid en bodelning. Skulderna kan göra att du får mindre pengar ur en bodelning än i fall där dim make inte hade haft några skulder. 

För att tydliggöra det ovan skrivna tänker jag förklara situationen utifrån ett exempel där du tydligt kan se hur en makes skuld kan påverka en vid en eventuell bodelning: 

  • Make 1 
    • Giftorättsgods (gemensam egendom) 400 000 kr.
    • Skulder 0 kr. 
  • Make 2
    • Giftorättsgods (gemensam egendom) 400 000 kr.
    • Skulder 500 000 kr. 

I fallet kommer skulderna för make 2 dras av från makes 2 giftorättsgods, 500 000 kr - 400 000 kr = - 100 000 kr. Däremot mot bakgrund till huvudregeln avseende vardera makes ansvar över sina egna skulder är det enbart 0 kronor som make 2 kommer att gå in med i bodelningen. Make 1 å andra sidan kommer att gå in med 400 000 kronor och därför kommer det totala giftorättsgodset vara 400 00 kronor. Genom bodelningen kommer därmed makarna dela på 400 000 kronor, och därför få 200 000 kronor vardera. Genom exemplet kan man utläsa att make 2:s skuld på 100 000 kronor återstår, vilket innebär att make 1 aldrig kommer att över skulden, men att skulden kan leda till att man får mindre pengar. 

Sammanfattning och råd 

Huvudregeln är att vardera make ansvarar för sina egna skulder, och att skulderna inte är gemensamma. Kronofogdens utmättning gäller därför enbart den del som din make har rätt till, inte hela huset i stort mot bakgrund till att huset är giftorättsgods och att du därmed har rätt till din del av huset. Din makes skuld kan däremot påverka dig enbart på det sätt som beskrivits i exemplet vid en skilsmässa. 

Jag hoppas att du har fått vägledning i din fråga. Har du ytterligare frågor är du hjärtligt välkommen att  ställa dem till oss. Vill du ha vidare vägledning i just det här ärendet hjälper gärna våra duktiga jurister på Familjens Jurist dig. Här kan du boka ett personligt möte med en jurist på ditt närmaste kontor eller via telefon.  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.